In de nationale rubriek voor Young Riders, gepresenteerd door Ama Store, kwamen zes combinaties aan de start. Robin Heiden haalde de overwinning binnen in het zadel van de 13-jarige Gasmonkey, een KWPN zoon van Tuschinski. Het duo werd door twee juryleden op één geplaatst en ook nog eens op drie en kregen daarbij een totale score van 71,618%. Ook Tessa Kole overschreed de grens van 70% en kreeg voor haar kür op Hexagon s King Robert, een 9-jarige nakomeling van Capri Sonne JR, 70,343%. 

Het brons mondde uit op een ex aequo. Voor zowel Eline Anker als Micky Schelstraete werd een score van 69,550% gepresenteerd. Anker had daarvoor de KWPN hengst In Style (Eye Catcher) onder het zadel en werd zelfs door een jurylid op één geplaatst terwijl Schelstraete aan het werk te zien was met Venicia OLD (Vivaldi). 

Marten Luiten met afstand de beste bij U25

Marten Luiten werd unaniem tot beste van de U25 uitgeroepen en kreeg op Fynona (Ampere) een mooie score van 73,504%. In deze rubriek slaagde ganse top drie erin om een resultaat boven de 70% te behalen. Kim Noordijk haar proef op de 10-jarige KWPN hengst Joep (Desperado) werd beloond met 71,624% en een tweede plaats. Op drie stond Milou Dees met een score van 70,257% voor Francesco (Florencio). 

We vroegen Marten om zijn reactie op deze overwinning: “Natuurlijk had ik gehoopt op deze overwinning, maar in dit sterke deelnemersveld niet direct verwacht. Over het algemeen ben ik dan ook tevreden over mijn proef. Ik heb geprobeerd met iets meer lef te rijden. Daardoor sloop er wel een foutje in de serie om de twee. Hoogtepunten waren de wissels om de pas en voor mijn pirouettes scoor ik eigenlijk altijd hoog.

Marten en Fynona, al jaren al jaren een gouden koppel. We vragen hem naar het geheim van het duo. Bijna verlegen antwoordt de ruiter uit het uiterste Noorden van ons land. Marten: “We hebben niet echt een geheim. We vullen elkaar gewoon aan en kennen elkaar al heel lang. Ze is veertien jaar en ik rijd haar al zeven jaar. We zijn samen in het Z1 begonnen en hebben vanaf die klasse alles samen gedaan.”

Alle resultaten

bron: Equnews/CHIO.nl