Para-dressuur: Rixt van der Horst

Het NK Para-dressuur is de eerste observatiewedstrijd richting de Paralympische Spelen. Voor bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink en haar pupillen volgen nog twee wedstrijden voordat het definitieve team voor Tokio bekend gemaakt wordt.Voor de kersverse kampioene Rixt van der Horst is de focus dan ook helemaal op de Spelen. “Eindelijk. Dit miste nog, de nationale titel. Ik hoopte erop om hier op het NK te winnen, maar in de eerste plaats ben ik bezig met de observatie voor de Paralympische Spelen. Dat is het hoofddoel. Dan is het ook nog gaaf dat ik het NK win. Dat is super leuk. Deze titel is een mooie toevoeging aan mijn prijzenkast. Het is mijn eerste, maar hij hoort er zeker ook bij na meerdere wereldtitels.”

Children: Kyra Jonkers 

Ze had alles al gewonnen dit seizoen, ook internationaal en daarmee stelde Kyra Jonkers zich kandidaat voor de titel. Dat maakte ze met haar fijn bewegende vosruin Eyecatcher (Uphill x Havidoff) volledig waar. De eerste proef won Kyra met 78.025 procent, in de finale op zondagochtend stond er zelfs 80.644% op het scorebord. Na de huldiging met champagne vertelt Kyra: “Dit is mijn eerste NK en ook gelijk mijn eerste titel. Alles waar ik dit jaar aan meegedaan heb, heb ik gewonnen.”.


Junioren: Evi van Rooij

Evi van Rooij straalt na de prijsuitreiking en ze weet waarom. “Ik ben kampioen geworden. Geweldig. Ik had het gewoon niet verwacht, maar wilde zo graag kampioen worden. Dan leg ik me net te veel druk op. Gisteren stond ik 0,4 procent achter Sanne van der Pols en dan moet je echt nog wel even je best doen om daar overheen te komen. Dat heb ik wel gedaan.”


Young Riders: Marten Luiten

In de eerste proef zetten Marten Luiten en de Ampère-dochter Fynona, de volle zus van de hengst All at Once waarmee Yessin Rahmouni in het seniorenkampioenschap start, een score neer van ruim 79 procent. Dat was vijf procent meer dan de concurrentie. 82.375% was het resultaat in de Kür op Muziek. “Echt bizar deze scores. Vorig jaar hadden Fynona en ik al een heel goed seizoen”, vertelt de student uit Winschoten. Ze veroverden toen zilver op het NK en reden later naar individueel en teamgoud op het EK. “Dit seizoen merk ik dat ik nog geroutineerder en nog strakker door de proeven kan rijden met een nog beter plan. Dan gaan de scores dus ook nog omhoog. Fynona wordt ook steeds meer bevestigd in de proeven en dan kan ik met volle zekerheid nog een keer extra oprijden.”


U:25 Jasmien De Koeyer

“Ik was heel tevreden over mijn Kür. De pirouettes waren naar mijn idee goed, passage en piaffe waren ook goed. Ik voelde bij Esperanza ook de ontlading aan eind van de proef. Ik heb echt genoten van deze rit. Ik ben super blij dat ik in mijn laatste U-25 jaar deze titel in de wacht heb mogen slepen. De eerste observatie ging ook goed en dit is de laatste observatie, dus ik ben heel tevreden. Het EK is wel het hoogtepunt van het jaar. Daar wil ik het meeste knallen. Dit NK was een voorproefje”, vertelt Jasmien.

Bron: KNHS