De inhoud van de pilot

In de discipline dressuur is een pilot gestart met jonge paardenrubrieken voor 4- en 5-jarige paarden. Eén van de voordelen van deze pilot is dat het ruiters en amazones de mogelijkheid biedt om, door middel van een vrije proef, onderdelen op een dusdanige manier uit te voeren dat het op dat moment het meest optimaal is voor het paard.

Het vernieuwde format is van start gegaan in Exloo, waar jurylid Cindy Heijligers jureerde. Cindy vindt het een leuke vernieuwing: “Het zijn geen jonge paardenproeven die je normaal kent. Het gaat niet om de kwaliteit van het paard, maar echt om hoe het paard wordt voorgesteld en de opleiding van het paard. Als jurylid is het heel prettig dat je naar een combinatie kunt kijken die het paard op een zo prettig mogelijke manier voorstelt en lijnen laat zien wat op dat moment passend is bij de combinatie. Dit zorgt ervoor dat ruiters de jonge paarden op een ontspannen manier door de baan kunnen rijden.

Deelnemer Marten Luiten is te spreken over het programma: “Ik vind het super leuk dat je op deze manier toch de kans hebt, ondanks dat je misschien andere paarden in de subtop hebt, om waardevolle ervaring op te doen met jonge paarden én tegelijkertijd toe te werken naar een kampioenschap. Dat vind ik echt een meerwaarde ten opzichte van andere competities voor jonge paarden. Die zijn ook zeker leuk om te rijden, maar hier kan ik doelgericht richting een KNHS-kampioenschap werken.”

Winnaars Exloo en Schijndel

In Exloo heeft het eerste selectiemoment plaatsgevonden, waarbij Nienke Wildenboer met haar paard Brinkhof’s Jodokus de overwinning bij de 4-jarigen wist te behalen. De combinatie reed een score van 67,52% bijeen. Marten Luiten was met zijn paard Odono HDR de beste bij de 5-jarige paarden met een score van 69,62%.

Op het tweede selectiemoment in Schijndel zijn er ook weer goede 4- en 5-jarige paarden voorgesteld. Bij de 4-jarige paarden ging de overwinning naar José van Haaren met haar paard Perfect Ritme. Deze combinatie reed een mooie score bijeen van 74,66%. KNHS-talententeamlid Robin Heiden reed samen met KWPN-hengst One Million naar een score van 74,17%, wat goed was voor de eerste plaats bij de 5-jarige paarden.



Bron: KNHS