In de Grand Prix Zware Tour wisten ook Thamar Zweistra en Hexagon’s Luxuriouzz boven de 70 procent te scoren. Zes deelnemers kende de Grand Prix, kleine finale van de zware tour, in de bijring op het NK Dressuur. De overwinning was duidelijk voor Dinja van Liere met negenjarige, vlijtige Hannoveraan Vita di Lusso (v.Vitalis). De drie juryleden plaatsen de combinatie unaniem op kop. Het percentage van 73.696 was hoger dan gisteren in de Grand Prix Special waarin ze met 71.894% achtste werden.

Hexagon’s Luxuriouzz is met zijn acht jaar het jongste paard in de Zware Tour. In de Grand Prix Special eindigden ze als nummer 14. In de Grand Prix werd de nog jonge combinatie die hij vormt met Thamar Zweistra tweede met 71.268%.

Marten Luiten scoort hattrick bij NK U-25: "Heel gaaf!"Een ongekend succes voor de 22-jarige, sympathieke Groninger, die in Ermelo gevolgd werd door een filmploeg voor een maandelijkse uitzending van De wereld van Luiten. Maar geen sterallures bij ruiter, die het steeds weer beter wil doen.

“Heel gaaf deze hattrick. Super”, is Marten Luiten’s eerste reactie. “Ik ben heel blij hoe mijn Kür op Muziek ging. Dan moet het altijd nog maar gewaardeerd worden.” En dat deden de juryleden. Twee keer gingen ze over de magische 80-procent grens – de eerste keer tijdens het NK – en kwam het resultaat op 79.817. “Dat maakt het extra leuk en daarom ben ik er ook heel blij. Ik ben nu 22, dus ik heb nog even bij de U-25. Ik heb twee goede jonge paarden in de Lichte Tour, waarvan ik hoop dat ze op termijn het stokje van Fynona over kunnen nemen in de U-25. En wie weet ga ik dan verder bij de senioren.”

Wat is de ambitie van Luiten na zijn derde titel in de U-25 op rij? “Ik ga er hard voor werken om deze vorm door te trekken naar het komende EK. Ik denk dat we nog steeds verbeteren. Daarom ga ik ook door. Ik heb nog steeds het gevoel van dat kan beter of dat moet iets meer aan elkaar. De piaffe en passage is door de jaren heen al wel verbeterd, maar het kan altijd nog beter. In de Kur kan ik steeds lijnen weer aanpassen en de moeilijkheidsgraad verhogen. Ook de muziek heb ik wat aangepast. Dat pakte nu ook heel goed uit.”

Met bijna vier procent meer na twee proeven was de afstand van Luiten op nummer twee Milou Dees best wel groot. De amazone reed met haar Francesco een goed kampioenschap. In de finale werd ze beoordeeld met 77.400 en de tweede plaats. Daarmee steeg ze van de vierde plaats op zaterdag naar finaal zilver.

Dankzij de tweede en de derde plaats was er brons en een podiumplaats voor Sophie Reef en haar merrie Charming Lady 2.

Micky Schelstraete wint haar eerste titel, bij de Young Riders: "Ik ben in shock!"Tessa Kole en de goed bewegende Hexagon’s King Robert gaan met het zilver terug naar Zeeland. Eline Anker en haar KWPN-hengst In Style eindigden de titelstrijd op de bronzen positie.

Net als bij de junioren won de kampioene bij de Young Riders, Micky Schelstraete, beide proeven van het NK en het goud. Met de chique, kwaliteitsvolle merrie Venicia OLD veroverde de Brabante amazone haar eerste titel. In 2022 pakte ze zilver bij het NK Junioren. De 19-jarige kan haar geluk dan ook niet op. “Ik ben helemaal in shock. Dit had ik echt niet verwacht. Ik ben zo trots.”

Micky rijdt haar merrie Venicia OLD pas sinds november. “Het is een heel fijn paard. Haar karakter is een 10. Het is een plezier om elke dag met haar te werken. Venicia is door Anika Korte in Duitsland opgeleid. Dat heeft ze heel goed gedaan. Het was opstappen en wegrijden toen ik haar kreeg. Venicia had al deelgenomen aan het Bundeschampionat en aan de WK-selecties.”

Qua resultaten staat het er goed voor voor Schelstraete. “We hebben de eerste twee observaties gewonnen, nu het NK en dan hoop ik dat ik naar Rotterdam mag. Dat is de laatste observatie en dan hoop ik geselecteerd te worden voor het EK.”

Tessa Kole had twee paarden mee naar het NK Junioren. De Zeeuwse veroverde met Hexagon’s King Robert het zilver en was ze zaterdag derde in de openingsproef. “Heel blij mee. Gisteren waren ze alle twee super. Ik rijd King Robert al drie jaar. Ik ken hem heel goed. Het is een super goed paard met drie hele goede gangen. Nu vallen de oefeningen ook een beetje op zijn plek. Ik ga zien of het een EK wordt. Dat zal mijn eerste worden. Dat maakt het niet extra spannend. Als mijn paard maar goed loopt, dan ben ik al blij.”

De bronzen medaille in het kampioenschap was voor Eline Anker en de KWPN-hengst In Style, die ze afgelopen winter overnam van Renate van Uytert en al meerdere successen boekte. In de eerste proef plaatsen de juryleden de combinatie als nummer twee. In de finaleproef behaalden ze de vierde plaats achter titelverdedigers Robin Heiden en Gasmonkey, die in de eindstand vierde staan.

“Ik ben heel tevreden over de prestaties van de Young Riders”, vertelt bondscoach Monique Peutz-Vegter. “Ook bij de junioren hadden we een hele mooie kopgroep. Er is echt kwaliteit van rijden en als je ziet hoe mooi deze amazones en ruiters aan het rijden zijn en zo fijngevoelig, is dat mooi. En een stel fijne paarden. Dat helpt ook mee. De combinatie doet het hem. We gaan er nog even hard tegenaan en dan ziet het er denk ik goed uit voor het EK. De junioren hebben die de laatste week van juli in Opglabbeek en de Young Riders en U25 gaan daarvoor naar Sint Margareta in Oostenrijk, een week eerder.”
Bron: NK Dressuur
F.©: Digishots (persbericht)