Anne-Mette Strandby en Marten Luiten ontmoette elkaar vorig jaar in Budapest tijdens het Europese Kampioenschap. Luiten was op zoek naar een paard voor de toekomst, en de succesvolle Strandby is ervan overtuigd dat Luiten de ruiter is voor haar paard Janus. Luiten zal Janus verder rijden onder de begeleiding van Monique Peutz. Marten en Anne-Mette zijn beide zeer tevreden met de samenwerking, ze willen hiermee laten zien dat het mogelijk is om samen te werken in de topsport. 

Luiten combineert zijn universitaire studies met een semi-professionele carrière als dressuurruiter. Hij studeert Business Management aan de Universiteit van Groningen. Op dit moment kan hij zijn studies nog goed combineren met de paardensport, maar hij houdt zich aan een strikte planning om te voorkomen dat hij niet achterloopt.

Anne-Mette kocht de hengst in 2017 in Duitsland. Ze reed zelf maar eenmalig met de hengst in Silkeborg, Denemarken. Daar behaalde ze de vierde plaats tijdens de LA1-test. Janus is een paard met veel kracht, Anne-Mette vond het moeilijk om met deze kracht om te gaan in het verleden. Maar naarmate Janus ouder wordt, lukt het steeds beter. Strandby heeft zelf genoeg paarden om te rijden, waardoor de samenwerking met Luiten zeer gunstig uitkwam. Ze kijkt ernaar uit om Janus en Luiten samen in de ring te zien. 

Luiten zal de eerstvolgende keer te zien zijn in het CDI Exloo met zijn 8-jarige toppaard Fynona. 


Bron: Eurodressage