Geen geheim

Over dat beeld, dat toonbeeld van harmonie met zijn paard, vragen we Marten naar zijn geheim. Marten: Dat weet ik eigenlijk niet. Fynona is natuurlijk een sensibel paard en ik kom er steeds meer achter dat je alles per paard moet bekijken. Ieder paard is anders. Gewoon veel oefenen, heel veel oefenen. Ik bedoel, bij de ponys ben je nog niet zo veel in beeld, maar toen heb ik al een keer een EK gereden en ben ik al een keer individueel vijfde geworden. Echter vanaf het moment dat ik bij de Junioren Fynona te rijden kreeg, is alles in een stroomversnelling gekomen.”

 

Planning

Over Fynona gesproken, zij krijgt nu een poosje vrij en ik ga me focussen op mijn andere paarden. Er staat nog een aantal hele fijne paarden op stal. De laatste tijd is er veel tijd en aandacht naar Fynona gegaan terwijl de andere paarden dat zeker ook verdienen. Ik mag nog een aantal jaren U25 rijden, maar die ga ik denk ik niet helemaal uitrijden. Ik zie er ook naar uit om echt Grand Prix te rijden. Je mag het ook combineren, U25 en Senioren, zolang je maar geen kampioenschap bij de Senioren rijdt. Overigens wil ik nog wel wat dingen verbeteren voor ik die stap echt maak.”

 

Marten over tien jaar

Lovende woorden van de ambassadeur van Indoor Friesland. Hij lijkt geboren voor de paardensport, maar we weten ook dat Marten een goede student is. We vragen ons af hoe hij zijn leven over tien jaar ziet. Het wordt even stil en Marten merkt op dat hij dit een goede vraag vindt. Marten: Dat kan ik eigenlijk nog niet zeggen, ik weet het niet. Ik ben nu nog bezig met mijn studie. In september moet ik mijn eindscriptie voor mijn Master inleveren. Paarden zijn mooi, maar er is meer.

 

Tip voor de jeugd

Nog even terug naar Marten en zijn vriendelijke manier van rijden. Het beeld dat hij met zijn paarden laat zien, zou het niet geweldig zijn als iedere jonge ruiter of amazone daarnaar zou streven? We vragen Marten of hij een tip heeft voor de volgende generatie en die heeft hij. Marten: Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je overal wat uit probeert te halen en echt openstaat om te leren. Ik zat bijvoorbeeld een paar jaar geleden eens op de tribune bij CHIO Aken en vlakbij zaten bondscoach Alex van Silfhout en Leunus van Lieren te kijken naar de Grand Prix. Ik zat toen met Fynona net in de fase dat ik bezig was met het aanleren van piaffe en passage. Ik heb hen toen gevraagd of ze me wilden helpen met uitleg naar aanleiding van wat in de ring gebeurde. Dat wilden ze en het werd een zeer leerzame middag. Een ander voorbeeld. Als mensen op concours zijn, gaat bijna iedereen rond de hoofdpiste zitten om naar de proeven te kijken. Echter eigenlijk is het kijken naar het losrijden veel leerzamer. Je kunt daar altijd meerdere ruiters tegelijk aan het werk zien. Hoe ze hun paard losrijden, hoe ze naar hun proef toewerken, hoe ze dingen oplossen.


bron : Persbericht