Het is één keer eerder vertoond in de lange geschiedenis van de Spelen: een broer en zus op de Olympische én Paralympische Spelen in hetzelfde jaar. Of de Van Lieres daarbij hebben stilgestaan? "Niet echt eigenlijk", bekent Joeri. "Maar dat maakt het niet minder leuk", zegt Dinja.
We spreken de uit Kapelle afkomstige broer en zus in Uden, waar Dinja tegenwoordig woont en een manege runt. Broer Joeri komt ook, eigenlijk moet hij naar Arnhem. Topsportcentrum Papendal om precies te zijn. "Iedere maandag train ik daar met het Nederlands team", aldus de rolstoelbasketbalinternational. "In aanloop naar de Spelen gaan we steeds meer trainen."

Eind augustus staan de Paralympische Spelen op de sportkalender. Het was kantje boord, maar de Nederlandse ploeg verzekerde zich in april van deelname. Hoewel de definitieve selectie nog niet bekend is, gaat Van Liere (38) ervanuit dat hij naar Parijs gaat. "Sinds ik in 2020 bij het nationale team kwam, ben ik er eigenlijk steeds bij geweest. Als er niks geks gebeurt, reken ik op een plekje in het team."

Altijd wel wat

Dát het soms gek kan lopen in het leven weet de familie Van Liere maar al te goed. Dinja: "Er is altijd wel iets bij ons in de familie, dat zeggen we altijd tegen elkaar." Gelukkig kunnen ze er allebei om lachen. Ook Dinja gaat het als kersvers Nederlands kampioen dressuur voor de wind. Toppaard Hermès toonde bij de eerste van twee observatiemomenten voor de Spelen precies op het juiste moment de goede vorm, na een jaar vol blessureleed.

Het zorgt voor een opgeluchte Van Liere. "In goede doen is Hermès misschien wel het beste paard van Nederland." De Bevelandse dressuuramazone wil als een van de drie combinaties met het Nederlands dressuurteam naar Parijs. Na het tweede en laatste observatiemoment volgende week bij het CHIO in Rotterdam volgt uitsluitsel.

Parijs, stad van olympische dromen

Parijs, stad van Olympische dromen


Parijs moet voor Van Liere en Hermès de stad worden waar haar olympische droom alsnog wordt waargemaakt. De Spelen in Tokio in 2021 liepen uit op een persoonlijk drama doordat Hermès door een administratieve fout geregistreerd stond als Duits paard en niet in actie mocht komen. "Dat was natuurlijk verschrikkelijk frustrerend, maar door wat er met Joeri gebeurd is, kunnen wij dat soort dingen makkelijker in perspectief zien."

Haar vijf jaar oudere broer kwam in 2014 bij de Supercross in Goes ten val met zijn motor. Van Liere liep een dwarslaesie op, zit sindsdien in een rolstoel, maar bereikte via een omweg alsnog de top. "Het was zó gek om Joeri daar toen in dat ziekenhuisbed te zien liggen. Ik weet nog dat ik in zijn benen kneep, om te kijken of hij echt niks voelde. Hij was altijd zo sportief, was in elke sport goed. Het paste niet bij hem, maar hoe hij daarmee om is gegaan, vind ik ontzettend knap."

Nooit meer hetzelfde

Nooit meer hetzelfde

Joeri: "Sport was altijd onwijs belangrijk voor me en ik moest iets hebben om mijn energie in kwijt te kunnen. Eerst hoopte ik dat alles weer zou worden als het was. Toen duidelijk werd dat dat niet zou lukken, ben ik op zoek gegaan naar andere dingen die ik nog wel kon. Dat werd rolstoelbasketbal. Als ik iets doe, wil ik het goed doen en dus ben ik er elke dag mee bezig. Als je ergens echt goed in wil worden, moet je het zo aanpakken, is mijn overtuiging."
Dinja: "Als je van dichtbij hebt gezien hoe iemands leven zo in een klap veranderd, laat je je niet zo snel meer uit het veld slaan. Ik kon na Tokio nog gewoon doen wat ik het liefste doe: bezig zijn met paarden en mijn sport. Joeri kon dat niet."