De springmerries hebben vanochtend vrij gesprongen in de Willem-Alexander hal en de dertien meest complete merries werden uitgenodigd voor de finale op het hoofdterrein. Daar wachtte het juryteam bestaande uit Henk Dirksen, Stan Creemers en gastjurylid René Poels de lastige taak de beste vijf merries  te plaatsen.

Atletisch vermogen
Artuna E Z (Aganix du Seigneur uit G.Fortuna E ster van Emilion, fokker Popke van Eik uit Bakkeveen) had als CK-kampioene van Friesland al goede papieren. De merrie die als veulen werd aangekocht door de VDL Stud werd in Harich ster met 85/90 en overtuigde in Ermelo opnieuw. “Deze langgelijnde merrie heeft een sterk lichaam, een zeer goede galop en ze overtuigde met haar atletische vermogen op de sprong. Daarbij gebruikt ze haar lichaam extreem goed”, sprak Henk Dirksen vol lof. Ook de reservekampioen komt uit Bears. Deze eveneens genetisch zeer interessante merrie is de Cardento-dochter Robinetta Angel VDL (uit de Grand Prix-merrie Blue Angel van Luidam), komt uit de eigen fokkerij van de VDL Stud. “Een heel aansprekende merrie die zeer goed kan bewegen en een heel goed verrichting bij het vrijspringen heeft laten zien. Het is een sterk gebouwde merrie die overtuigde met haar techniek en atletisch vermogen.” De Utrechtse CK-kampioene maakte de top-drie compleet. Deze Belgisch geregistreerde, uit een Nederlandse moederlijn gefokte Venezia Optima (Ermitage Kalone uit Exquise du Pachis van Vagabond de la Pomme, fokker Optimus Agro) van Egbert Schep komt uit een 1.60m-merrie en toonde zelf haar natuurlijke aanleg. “Deze merrie had misschien wel de beste galop van de dag en springt met veel lichaamsgebruik en wederom atletisch vermogen.”

Complete merries
Op de vierde plek werd de Dorian Grey TN-dochter Roxette TN (uit Kabisha TN van Cicero Z, mede-fokker Willem Zwartjens uit Wijhe) van fokker Team Nijhof opgesteld. “Deze merrie valt op met haar lichtvoetige galop, springt telkens goed met het lichaam naar boven en springt met een goede techniek en macht.” De Grandorado TN-dochter Razzle Dazzle (uit Kamille elite IBOP-spr sport-spr pref PROK van Comme Il Faut) van fokkers Alexandra van der Peijl en Scarlett Wieberdink volgde op de vijfde plaats. “Deze merrie begon heel goed bij het vrijspringen en overtuigde op de oxer met haar zeer goede techniek, lichaamsgebruik en sprongafloop.”