Het beroepscomité oordeelt dat de beklaagde, Andreas Helgstrand, de punt 23 van de Algemene Bepalingen van DRF heeft overtreden door zijn paard Jovian te behandelen voor (lichte) koliek, die niet vooraf was goedgekeurd door de Veterinair Consulent van DRF. Op het concours werden traumeel en duphalyte toegediend door middel van een sonde. De medicijnen zijn niet opgenomen op de FEI Dopinglijst. 

De regels die werden overtreden waren onder andere het toedienen van medicijnen, die tevens niet de voorgeschreven medicijnen zijn voor het behandelen van koliek, op een wedstrijd zonder beoordeling en toestemming van de aanwezige veterinaire verantwoordelijken. Ook het toedienen van een sonde, waarop het paard dus niet vrijwillig de middelen opneemt, is verboden tenzij met goedkeuring van het veterinaire consulent en met uitzondering van levensbedreigende of ernstige situaties.

Hoewel Helgstrand beroep aantekende op de aanklacht, besliste de tuchtcommissie toch om over te gaan op een diskwalificatie. Het team werd gediskwalificeerd voor de betreffende DM-klasse op zondag 4 juni 2023 en moet de ontvangen prijzen teruggeven, en ontvangt een boete van 5.000 DKK.


Bron: DRF