"Het buigen of sturen van een paard is iets totaal anders. We starten de training met een zijwaartse transitie aan het been van buiten naar binnen tot X en dan van binnen naar buiten. Belangrijk daarbij is dat je je focust op de zijwaartse beweging en nog niet te veel nadenkt over de latere overgang in ritme."

"Zorg dat je je paard voorwaarts hebt gereden voor je start aan de oefening. In de oefening zal je ritme afzwakken." vertelt Kumps. "Het is dus sowieso een soort van overgang avant la lettre. Let erop dat je paard steeds parallel loopt met de lange zijde. Ga je links dan mag je paard een heel lichte buiging rechts maken, en omgekeerd."

Volgens Kumps is het wel van uiterst belang dat je je enkel focust op de schoft en voorzijde van het paard. Een groot verschil met een buiging waarbij het volledig lichaam van het paard, van staart tot hoofd, flexibel meewerkt.

"Bij de zijwaartse beweging ga je sturen zonder te buigen. In het parcours kunnen deze samenomen, maar het is wel belangrijk dat je ze apart kan uitvoeren."