Definitieve deelnemerslijst

Behalve de strijd om de Grote Prijs van Enschede staan ook de finale van de FEI Nations Cup en het Nederlands kampioenschap op het programma.

Kansrijke deelnemers in topvorm

Tot de kanshebbers voor de individuele winst behoren onder anderen drie ruiters die in het verleden al eens als winnaar van het evenement werden gehuldigd. Dat zijn de Duitse Julia Krajewski (winnares in 2018 en Olympisch kampioene in 2021), de Engelse Laura Collett (eerste in 2019 en dit jaar in Parijs goed voor individueel brons en teamgoud) en de Nieuw-Zeelander Tim Price, die het evenement al twee keer won (in 2017 en 2022).

Tevens mag de organisatie de Belgische Lara de Liedekerke, de nummer twee op de mondiale ranglijst, verwelkomen. Zij staat zelfs met drie paarden ingeschreven. Als kandidaat voor de individuele zege mag zeker ook Jonelle Price worden genoemd. De vrouw van Tim Price leverde weliswaar haar meest aansprekende prestaties in 2018 met overwinningen in Badminton en Luhmühlen en in 2022 in Pau, maar haar zesde plek in Badminton van dit jaar bevestigde eens te meer haar klasse. Ook de Engelse nummer twee Izzy Taylor is weer van de partij en mag niet kansloos worden geacht.

Een mooie naam in het veld is ook die van Felix Vogg. In 2012 was Vogg op 22-jarige leeftijd de jongste winnaar ooit van de World Cup eventing en in 2022 zegevierde hij als eerste Zwitser in de ruim zeventig jaar lange historie van de military in het Duitse Luhmühlen. In Parijs legde Felix Vogg, negende op de wereldranglijst, beslag op de achtste plek.

Nederlandse deelnemers en nationale titelstrijd

Interessant is hoe de Nederlandse afvaardiging zich staande zal houden in het internationale geweld. Janneke Boonzaaijer, tweevoudig nationaal kampioene, liet afgelopen zomer zien dat ze zonder problemen kan wedijveren met de internationale top door op een historische negende plek te eindigen tijdens de Olympische Spelen. Zij verdedigt haar nationale titel en probeert een trilogie te voltooien.

Daarbij zal zij concurrentie krijgen van mede-olympiër Sanne de Jong, die met twee paarden aan de start verschijnt. Ook de Brabander Tim Lips, die het kampioenschap al vier keer won en dit jaar in Boekelo terugkeert na zijn afwezigheid in 2023, doet een gooi naar de eindtitel.

De overige Nederlanders die van start gaan zijn Stephan Hazeleger, Nina Hut, Renske Kroeze, Jan Mathijsen, Beau Posthumus, Adriaan Smeulders, Sarah van Leeuwen, Maartje van Riel, Florinoor Hoogland, Gert Jan Heinen en Jordy Wilken.

De laatste, die zijn uitvalsbasis heeft in Wierden, zorgt met Nina Hut uit Rijssen voor de Twentse inbreng in Boekelo.

Elf landenteams aan de start

Military Boekelo-Enschede is dit jaar een van de acht officiële landenwedstrijden en fungeert als gastheer van de finale van de wereldwijde competitie om de FEI Nations Cup.

Afgelopen zomer stond in het teken van de Olympische Spelen, waardoor de deelnemende landen beperkt waren in hun afvaardiging bij de FEI Nations Cup series. Tot nu toe, want zeker elf teams gaan de strijd met elkaar aan in de finale in Boekelo.

De winnaar daarvan is inmiddels al bekend. De Fransen bouwden in de kwalificatiewedstrijden een dermate grote voorsprong op, dat de eindzege ze al niet meer kan ontgaan. Met een achterstand van 130 punten maken Duitsland en de Britten de grootste kans op de tweede positie in de eindrangschikking, maar hier kan de laatste etappe in Boekelo nog van alles aan veranderen.