Devos en Toupie maakten hun wedstrijddebuut op de twee weken durende LGCT-show in Samorin, Slowakije, waar ze mooie foutloze parcours sprongen in de vijfsterrenrubrieken over 1,45 m en 1,50 m, waarna ze besloten om nog een stapje hoger te gaan.  "We gingen meteen naar 1.60m!" zegt Pieter, die dit jaar deel uitmaakte van de bronzen medaillewinnaars van België op zowel de Olympische Spelen als de Europese Spelen.

"Het was onverwacht omdat mijn plan was om mijn Olympische merrie Claire Z in de grand prix te springen, maar op de tweede dag hadden we een beetje een miscommunicatie en voelde ze zich niet 100%, dus besloot ik om Toupie in de Grand Prix te rijden. "Toen ik het parcours liep, was het heel, heel moeilijk dus ik twijfelde of ik haar zou rijden omdat ik haar nog niet zo goed kende - ik dacht dat het misschien gewoon te vroeg was. Maar ze voelde heel goed aan in de kwalificatie, ik had een goede controle en een goed gevoel, dus ik zei: misschien probeer ik het wel en als ik er een neer heb, stop ik. Maar uiteindelijk bleven we foutloos, dus het was heel onverwacht!"

Maar wat ook opviel aan dit paar in de ring was dat de vos sprong zonder de traditionele peesbeschermers en ze droeg ook geen hoefijzers, een beslissing die genomen werd toen ze onder de hoede was van de familie Hecart.

"Ze presteerde zo met Julien Epaillard, dus het was heel gemakkelijk voor mij - als het werkte, waarom zou ik het dan veranderen?" legt Pieter uit. "Misschien als ze acht of negen was zou ik het proberen, maar ze is 14 dus ik ga geen systeem veranderen dat goed werkte. Ik laat alles gewoon zoals het is."


Bron: Horse & Hound