F. ©: Rolex Series

De plaatsen in de tweede ronde van de Rolex Grand Prix van Rome waren gereserveerd voor de 13 beste ruiters. Max Kühner (AUT) kwam als laatste aan de start in de eerste ronde met op dat moment exact 13 foutloze ritten. Op de rug van de Eldorado vd Zeshoek ruin Elektric Blue P bleef ook de Oostenrijker foutloos en was snel genoeg om zich te kwalificeren voor de finale. Hierdoor viel Peder Fredricson (SWE) met de Zangersheide hengst SV Vroom de La Pomme Z (Vigo d'Arsouilles) net uit de boot. 

In de tweede ronde kwamen de combinaties in omgekeerde volgorde aan de start. Gerfried Puck (AUT), typerend in zijn opvallend groene outfit, kwam als eerste de aren in met Equitron Naxcel V. Met de Balou du Rouet hengst gefokt door Leo Vermeiren legde hij meteen de lat hoog door foutloos te blijven in een relatief snelle tijd van 43,92s. De tweede die het hout in de lepels kon laten liggen was 'Joe' Stockdale (GBR). Aan boord van Equine America Cacharel (Cachas) was hij zelfs ruim twee seconden sneller dan de Oostenrijker en zette zich aan kop.

Thibeau Spits' voormalige Foncetti vd Heffinck (For Pleasure) blijkt een goede wingman voor nieuwe ruiter Salim Ahmed Al Suwaidi. Samen met de Arabier zorgde hij voor de derde foutloze omloop en kruiste met de hengst de finish in 44,36s. Kühner (AUT) liet merken dat hij niet toevallig geselecteerd was voor de finale en stuurde Elektric Blue P net geen twee seconden naar de eindmeet dan Stockdale, die op dat moment nog op één stond. Een Oostenrijkse ruiter won nog nooit de Grote Prijs in Rome.

De BWP merrie Odina van Klapscheut (I Am Moerhoeve's Star) kwam met Petronella Andersson als voorlaatste aan de bak in een uitdagende proef en zorgde voor heus wat spanning. In de nek van de merrie ging ze richting de laatste hindernis, die ze feilloos sprong maar 20 honderdsten te veel had om op één te komen staan.

Karl Cook (USA) liet de concurrentie verbleken met zijn Zandor merrie Caracole de La Roque en won met een snelle tijd van 38,27s. De Amerikaan schreef de allereerste Rolex Series Grand Prix op naam. 

"Het doel was een zeer solide, snelle ronde. Je moest snel gaan, we konden iedereen zien rijden. Ik wilde een efficiënte, scherpe barrage zonder te overdrijven. Ik weet niet of er één specifieke plek was waar ik het verschil maakte. Caracole is zo snel, zowel op de grond als over de hindernissen. Ze is over het algemeen erg snel. Voor mij denk ik dat het het cumulatieve effect over het hele parcours was."

"Het is geweldig om deze overwinning mee naar huis te nemen. Het is pas mijn tweede 5*-overwinning in Europa. Ik ben erg trots op mijn paard en mijn team. Het is een heel fijn gevoel. Het is altijd een beetje met gemengde gevoelens om een pauze te moeten nemen van de sport voor persoonlijke zaken (Cook is onlangs getrouwd), maar het is fijn om terug te komen, goed uitgerust, en vanaf het begin voluit te gaan."

Resultaten 

CSIO5* Rome (ITA) - CSIO5* - 1.60m Rolex GP Piazza Di Siena (ITA)

Rank
Horse
Rider
Breeder
Result
Prize