Slechts drie combinaties slaagden erin het parcours ontworpen door Uliano Vezzani zonder fouten af te werken. Olivier Philippaerts was één van hen maar een wondje op het lichaam van H&M Legend of Love hield hen uit de barrage. De nog maar 27-jarige amazone Ines Joly, kwam in Monaco in haar tweede LGCT Grand Prix van haar carrière aan de start en mocht het in de finale gaan opnemen tegen de klassementsleider, Max Kühner. De Oostenrijker won in Ramatuelle ongeveer anderhalve maand geleden. 

Joly was de eerste aan de start met Ambassador Z. De Zangersheide ruin van Aganix du Seigneur is een fokproduct van springkampioen Jos Lansink. Na haar foutloze ronde vertelde ze: "Alles gaat zo snel hier in de arena. Je moet heel voorzichtig zijn en ik probeerde hem zo goed mogelijk te helpen. Ik wil zo hard als ik kan genieten van de barrage, ongelofelijk dat ik die straks mag rijden!"

"Ambassador heeft het grootste hart. Abdel Saïd heeft me hem aangeraden. Hij zei dat hij het juiste vermogen en een groot hart had en dat hij het paard voor mij was. Sindsdien is hij de beste partner voor me!"


De amazone had een opbouwende barrage en zet druk op de Oostenrijker door een foutloze ronde neer te klokken! De te kloppen tijd stond op 42,32s. 

Kühner zette in op de Chacco-Blue zoon EIC Up Too Jacco Blue om mogelijks zijn derde LGCT Grand Prix overwinning binnen te halen, zijn zevende podiumplaats was alvast binnen. De laatste oxer was allesbeslissend voor deze finale in Monte Carlo, want daar tikte Kühner een balk uit de lepels. 

"Chacco voelde zich geweldig in zowel de eerste ronde als in de barrage. Hij houdt ervan dat ik met hem vecht en aan hem werk en misschien heb ik dat op het einde niet genoeg gedaan. Desondanks zijn er veel positieve dingen over vandaag. Tweede worden is ook een geweldig resultaat, Chacco sprong fantastisch, ik ben heel blij."


Na afloop had Joly geen woorden voor haar prestatie: "Ik dacht dat ik al mijn beste resultaat ooit had in Shanghai, waar ik er één had laten liggen in de Global Tour. Ik ben zo trots op mijn paard, deze dubbel foutloos is zo'n grote prestatie voor ons."

 

"Ik had niet verwacht dat het alleen wij tweeën zouden zijn in de barrage, want een aantal van de beste ruiters en paarden moesten nog komen aan het einde. Ik was van plan om gewoon mijn ding te doen, met de gedachte dat er veel andere geweldige combinaties in de barrage zouden zijn. Met alleen Kühner als tegenstander probeerde ik zo snel mogelijk te gaan en niet te veel risico te nemen, net genoeg en dat lukte!"


"Ik heb vier jaar gestudeerd om verpleegster te worden in mijn woonplaats en ik rijd pas weer drie jaar. Zodra ik afgestudeerd was, zei ik tegen mijn ouders dat ik weer wilde rijden en als dat plan zou mislukken, had ik mijn diploma nog. Ik ging vol gas en heb sindsdien het meeste geluk gehad! Ik had nooit gedacht dat ik drie jaar later al op 5*-niveau zou springen."


Resultaten





F; ©: LGCT