In de laatste observatiewedstrijd richting de Olympische Spelen kwamen Maikel van der Vleuten, Leopold van Asten, Harrie Smolders en Kim Emmen aan de start.

Van der Vleuten beet met Beauville Z N.O.P. (Bustique) de spits af voor het Nederlandse team en kwam als zesde aan de start van de eerste ronde. Het Nederlandse duo opende meteen sterk met een foutloze ronde. Ook voor de volgende combinatie in piste, Leopold van Asten en VDL Groep Iron Z (Charisma Z) bleven de balken in de lepels liggen. In het zadel van Uricas vd Kattevennen (Uriko) sprong Harrie Smolders de eerste springfout voor het Nederlandse team. Kim Emmen stuurde Imagine (Cassini Gold) zonder fouten naar de eindmeet maar kreeg een puntje voor tijd aangerekend, waardoor het Nederlandse team, net als het Belgische, met één strafpunt de tweede ronde in ging terwijl vier anderen het foutloos deden. 

In de tweede ronde konden zowel van der Vleuten als van Asten het niet foutloos houden terwijl Smolders dat dit keer wel deed. Het Nederlandse team eindigde op een totaal van negen strafpunten, wat hen op zes plaatste.

Ijzersterk Frans team zegeviert met enkel foutloze rondes

De overwinning ging naar een ijzersterk Frans team dat op geen enkele fout te betrappen was. Alle vier de ruiters, onder leiding van Nederlandse Chef d'Equipe Henk Nooren, werkten het 1.60m hoge parcours foutloos af. Voor Olivier Perreau was het zijn eerste Nations Cup ooit waarbij hij rekende op de 11-jarige GL Events Dorai d'Aiguilly (Kannan). Ervaren in zijn vak kwam de nummer acht van de wereld, Simon Delestre aan de start met de hengst I Amelusina R 51. DE zoon van Dexter R bewees een waardige kandidaat te zijn voor de Olympische Spelen in eigen land. Julien Epaillard's Donatello D'Auge (Jarnac) sprong ook zijn eerste landenwedstrijd ooit en heeft eveneens laten zien de kampioenschappen waardig te zijn. Kevin Staut vervolledigde het team in het zadel van Scuderia 1918 Viking d'La Rousserie (Quaprice Bois Margot). 

Resultaten

TeamNL verzekert zich van finaleplaats in Barcelona

Bij aanvang van deze laatste kwalificatiewedstrijd stond het Nederlandse team op een zevende plaats met een totaal van 115 punten na de twee kwalificaties, wat er normaal vier zijn met St Gallen erbij die wegviel door het regenweer. De overwinning van Frankrijk en en de derde plaats voor het Britse team zorgden ervoor dat beide teams een ruime sprong voorwaarts maakten in het klassement. Nederland zou met hun zesde plaats nipt genoeg punten moeten hebben om zich te kwalificeren voor de finale in Barcelona. België en Groot-Brittannië zijn de twee afvallers. 

Tussenstand League of Nations