Het is de vierde keer dat de noodtoestand gaat gelden in de regio van Tokio, sinds de uitbraak van het coronavirus. Deskundigen verwachten dat het aantal besmettingen richting de Spelen nog verder zal oplopen. Volgens premier Yoshihide Suga komt de stijging door de besmettelijker deltavariant van het virus. Hij verklaarde ook dat er strenge maatregelen genomen zullen worden om te voorkomen dat de olympische atleten, die de komende weken arriveren in Japan, eventueel het coronavirus verspreiden.

De noodtoestand geldt vanaf maandag tot en met 22 augustus en geldt dus ook gedurende de Spelen. Die beginnen 23 juli en eindigen op 8 augustus. De Paralympische Spelen gaan 24 augustus van start. Het IOC overlegt vanmiddag wat de nieuwe situatie betekent voor het publiek bij het evenement.

Al in een vroeg stadium werd besloten dat fans uit het buitenland niet welkom zijn in Japan. Op dit moment is het nog de bedoeling dat de stadions deels gevuld zullen worden met Japans publiek. Maar mogelijk worden de Spelen helemaal zonder publiek gehouden. Bij de openingsceremonie op 23 juli zouden alleen vips naar binnen mogen. 

Bron: NOS