Als terugblik op een van de hoogtepunten van 2021, nemen wij u graag mee in de rollercoaster rit van de Nations Cup! 

Finalisten maken zich op voor de ontknoping

Nadat drie van de zeven kwalificatiewedstrijden dit seizoen werden afgelast vanwege corona, werden uiteindelijk alle ploegen uit de Europa Divisie I die zich kwalificeerden bekend gemaakt. Die teams bestonden uit de volgende landen: België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Zwitserland en Zweden, alsook de gastheren Spanje, Brazilië,  Canada en de USA. De beste ruiters en paarden ter wereld maakten hun weg naar het zonnige Spanje met de hoop op een medaille. 

Nederland stelt sterk team samen

Rob Ehrens stuurde jong talent Sanne Thijssen met Con Quidam Rb (v. Quinar) op pad. Ook Willem Greve en Carambole (v. Cassini I) reisden af naar Barcelona. Maikel van der Vleuten kon rekenen op Beauville Z (v. Bustique) en tot slot mocht Harrie Smolders zijn oranje jasje boven halen en nam Monaco (v. Cassini II) mee naar Barcelona. Kevin Jochems en Turbo Z (v. Thunder van de Zuuthoeve) reisden af naar Spaanse bodem als reservecombinatie. 

Rob Ehrens liet weten dat hij met een goed gevoel afreist naar Spanje. In Aken konden de Nederlanders zich niet bovenaan klasseren maar volgens Ehrens was dit wel een goede voorbereiding. “We hadden weinig geluk in de landenwedstrijd van Aken, maar het waren goede rondes. We gaan zeker niet met de kin op de schoenen naar Barcelona”, zei hij. 

Nagelbijten tot de laatste moment

Nederland stond niet bovenaan de favorietenlijst na eerdere Nations Cupwedstrijden. In Tokio wilde het in de landenwedstrijd niet lukken voor het Nederlandse team. Ook in Riesenbeck en Aken waren de prestaties niet om naar huis te schrijven. Maar in de Nations Cup finale in Barcelona kwam Team NL sterker terug dan ooit tevoren en pakten het goud mee naar huis! 

Zowel Maikel van der Vleuten (Beauville Z) als Willem Greve (Carambole) hadden een foutloze ronde achter hun naam toen Sanne Thijssen met Con Quidam de piste inkwamen. Zij kregen echter één springfout achter hun naam, waardoor alle druk op Harrie Smolders kwam. Als er iemand met druk kan omgaan, is het wel Harrie Smolders. Hij sprong in het zadel van Monaco een ronde uit het boekje en liet alle balken in de lepels wat Team NL het goud bezorgde! 

Uitgelaten reacties

Harrie Smolders moest als laatste de ring in. De druk bij hem lag onwaarschijnlijk hoog aangezien hij alles in handen had: "Druk?", lachte hij na afloop. "Nee hoor, de opdracht was simpel. Foutloos springen!”. Willem Greve, die met Carambole een foutloze ronde sprong, was ook zichtbaar geëmotioneerd: "Hij is echt mijn 'horse of a lifetime'. Ik ben blij dat hij nog eens aan de wereld heeft kunnen laten zien wat een geweldig paard hij eigenlijk is!”

Sanne Thijssen, de enige vrouw in het team vertelde: "Ik ben zo ongelooflijk trots op iedereen en natuurlijk ook op mijn paard. Hij heeft het zo goed gedaan!” Olympische medaillewinnaar Maikel van der Vleuten was ook uitgelaten over hun winst: "Het is altijd extra speciaal om een medaille te winnen met een team. En dit keer is het een gouden, dus da's nog extra mooi!” 

Extra bonus voor Maikel van der Vleuten 

Maikel van der Vleuten was met Beauville Z een van de drie combinaties die over twee rondes van de finale volledig foutloos bleven. Van der Vleuten en Henrik von Eckermann mochten samen met Darragh Kenny een bonus van 100.000 euro verdelen voor deze uitzonderlijk knappe prestatie. 

Woelige Nations Cup voor Ierland 

De Ieren wonnen zilver. Zij kregen slechts één puntje voor tijd. Zowel Denis Lynch (Cristello) als Darragh Kenny (VDL Cartello) konden een foutloze ronde springen. Voor Eoin McMahon en Chacon 2 (v. Chacco-Blue) was er één puntje voor tijd. Michael Duffy kreeg met Zilton SL Z (v. Zirocco Blue VDL) twee springfouten achter zijn naam.

De Ieren begonnen hun toernooi niet op de best mogelijke manier. Denis Lynch werd twee dagen voor de finale uitgesloten na een spoorwondje op de flanken van Cristello (v. Numero Uno). Tijdens de ontknoping kwam Lynch wel foutloos rond. Eoin McMahon kon rekenen op Chacon 2 (v. Chaco-Blue) om als reserve sterk uit de bus te komen en noteerde slechts één tijdsfout. Laatste starter voor Ierland was Darragh Kenny die de acht fouten derde combinatie Michael Duffy moest oplossen. Met VDL Cartello (v. Cartani 4) maakte het duo een sterke impressie. Met slechts één strafpunt als eindtotaal stelden de titelverdedigers zich gelukkig met zilver. 

Brons voor Belgen 

Voor de Belgen moest Nicola Philippaerts als eerste van start. Hij leek met Katanga vh Dingeshof goed op weg om de eerste nulronde te noteren maar de laatste driesprong besliste daar anders over. Ze klokten zo af met één springfout. Hetzelfde gebeurde bij Niels Bruynseels en Delux van T&L. Ook zij reden over de finish met een foutloze ronde maar de laatste stijlsprong gooide roet in het eten.

De twee sterkhouders van het team, Jérôme Guery met Quel Homme de Hus en Gregory Wathelet met Nevados S deden wat er van hen verwacht werd: foutloos springen. Het Belgische team eindigde zo op een totaal van 4 strafpunten, net als de Zweden. De gezamenlijke tijd van de Belgen was gelukkig iets sneller waardoor zij op het podium mogen plaatsnemen en een bronzen medaille behaalden! 

Terug goud sinds 2017 

De springruiters van TeamNL hebben het buitenseizoen op magistrale wijze afgesloten met een indrukwekkende overwinning in de Longines FEI Jumping Nations Cup Finale in Barcelona. Daarmee gaat de prestigieuze titel, die voor het laatst in 2017 gewonnen werd, mee terug naar Nederland.