Het Belgische team van Peter Weinberg arriveert als verdedigende kampioenen na niet alleen de titel van 2022 te hebben gewonnen, maar ook de enige kwalificatieplek voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 te hebben veroverd. Het was een indrukwekkende overwinning, hun derde sinds de Finale werd opgericht bij de Real Club de Polo in 2013, en ze behaalden het met de enige nul-score op de laatste dag.

Weinberg keert terug met drie leden van het winnende team van vorig jaar, Koen Vereecke, Gregory Wathelet en Gilles Thomas, die worden vergezeld door Niels Bruynseels en Wilm Vermeir.

De volledige lijst van landen die teams opstellen, is: Argentinië, Australië, België, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Mexico, Nederland, Spanje, Zwitserland, de Verenigde Staten en Oezbekistan.

Rivaliteit

Met de XXXIII Olympiade minder dan een jaar verwijderd, wordt de tijd krap voor de landen die nog niet gekwalificeerd zijn, dus er zal intense rivaliteit zijn tussen Argentinië, Brazilië, Italië, Mexico, de Verenigde Staten en Oezbekistan, omdat geen van hen nog dat ongrijpbare ticket naar de Franse hoofdstad volgende zomer heeft weten te bemachtigen.

Voor de Noord- en Zuid-Amerikaanse landen is er nog een kans bij de Pan-Amerikaanse Spelen 2023 in Chili in november, waar de laatste drie Olympische plekken te verdienen zijn. Maar voor Italië, dat er niet in slaagde zich te kwalificeren voor de Longines Finale van dit jaar via de Europe Division 1-serie, maar wel deelnam omdat de regio Azië/Oceanië haar quota niet kon vullen, en voor Oezbekistan is dit hun allerlaatste kans.

Twee van de individuele Europese medaillewinnaars zullen deze week in actie zijn - gouden medaillewinnaar Guerdat, momenteel wereldranglijst nummer drie, en bronzen medaillewinnaar Julien Epaillard uit Frankrijk, wereldranglijst nummer twee. In feite zullen zeven van de top 10 atleten op de huidige wereldranglijst meedoen in Barcelona, waaronder de wereldranglijst nummer één Henrik von Eckermann uit Zweden, die als individu zal deelnemen.

Vuurkracht

De Fransen hebben veel vuurkracht in hun team onder leiding van Epaillard, dat ook wereldranglijst nummer negen Simon Delestre, winnaar van de Dublin Grand Prix, Francois Xavier Boudant, Olivier Perreau en Olivier Robert omvat. En de Duitsers zien er ook supersterk uit, met Hans-Dieter Dreher, Christian Kukuk, Jörne Sprehe, Richard Vogel en Jana Wargers in de selectie van Otto Becker.

Michael Blake uit Ierland stuurt een deel van het team dat teamzilver behaalde in Milaan, Trevor Breen, die wordt vergezeld door Daniel Coyle, Jack Ryan, de ervaren Denis Lynch en de 19-jarige Max Wachman, die deel uitmaakte van het winnende team en individueel als 11e eindigde op het FEI Jumping European Young Riders Championship deze zomer.

Ook de Nederlanders zien er sterk uit, met Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling in de selectie van Jos Lansink, terwijl Team Mexico altijd op hun uiterste best kunnen rekenen. Vorig jaar wonnen ze de Challenge Cup op zaterdagavond op overtuigende wijze, waardoor de pas gekroonde wereldkampioenen uit Zweden op de tweede plaats belandden.

Verloop van de finale

Het verhaal van de editie van 2023 zal zich ontvouwen op woensdag 27 september, met de eerste paardeninspectie, trainingssessie en loting voor de startvolgorde. De competitie begint op donderdag 28 september, wanneer alle 15 landen zullen strijden. De top acht gaat door naar de finale van €1.250.000 op zondag om de titel te beslissen, terwijl de overige landen op zaterdagavond zullen strijden in de Challenge Cup van €300.000.



Bron: FEI