Quick result

  1. Andre Thieme (GER) & DSP Chakaria (Chap 47)
  2. Mclain Ward (USA) & Ilex (Baltic VDL)
  3. Richard Vogel (GER) & United Touch S (Untouched)
  4. Martin Fuchs (SUI) & Leone Jei (Baltic VDL)
  5. Ben Maher (GBR) & Dallas Vegas Batilly (Cap Kennedy)


De eerste ronde van de legendarische Rolex Grand Prix in Aachen scheidde het kaf van het koren met slechts negen foutloze omlopen, vier van hen van eigen bodem. De beste achttien uit deze eerste omloop mochten terugkeren in een nieuw parcours in een poging om mee te dingen voor de prijzenpot van anderhalve miljoen euro. 

Laura Kraut kwam als eerste aan de start met vier strafpunten achter haar naam uit de eerste ronde. Op Baloutinue (Balou du Rouet) zette de Amerikaanse meteen een sterke foutloze ronde neer. Daniel Deusser en Killer Queen VDM (Eldorado vd Zeshoek) wonnen in 2021 de Rolex Grand Prix in Aachen en hadden hun zinnen duidelijk op een herhaling gezet. Een springfout uit de eerste ronde voor de BWP merrie van fokkers Dirk en Ann Bruggeman-Carpentier hield hen echter van dat doel.

De eerste foutloze combinatie aan de start was Mclain Ward met Ilex (Baltic VDL) en het Amerikaanse paar boekte ook meteen het eerste dubbel nulresultaat! Na hen waren de ogen op Martin Fuchs met Leone Jei (Baltic VDL) gericht. Het paar zorgde voor een barrage, met twee nakomelingen van Baltic VDL oog in oog met elkaar. Andre Thieme en Richard Vogel maakten de startlijst voor de barrage compleet.

Mclain Ward en Ilex beten de spits af in de barrage en legden de lat meteen historisch hoog voor hun drie tegenstanders. Met alle balken in de lepels klokte het paar af op 41,02s. Fuchs en Leone Jei, de Olympische combinatie voor Zwitserland, betraden als tweede de arena. Het duo volgde in de voetsporen van hun voorgangers met exact dezelfde galopsprongen tussen de eerste lijnen. Een gevaarlijke bocht naar de voorlaatste oxer liet Fuchs en de Baltic VDL zoon in de fout gaan. 

Met nog Andre Thieme en Richard Vogel aan de start was er nog een reële kans dat een Duitser de Grote Prijs zou binnenhalen. Thieme reed in de eerste lijn een galopsprong meer op DSP Chakaria (Chap 47) maar kon in de wendingen wat tijd goedmaken. Vol gas reed het Duitse duo naar de eindmeet, waar ze 1,24s sneller finishten dan Ward. Thieme besloot zijn rit met een glimlach tot achter de oren langs het Duitse thuispubliek. Ward zat even met de handen in de haren maar gaf een bevestigend duimpje in de richting van zijn Duitse meerdere. 

Duitsland was dus zeker van een thuisoverwinning, enkel de naam die op de bekende muur zou worden geschreven was nog onduidelijk. In de tussentijd was Vogel met United Touch S (Untouched) sneller maar de laatste lijn zou allesbeslissend zijn. Vogel gaf z'n alles maar bekocht het risico op de laatste oxer.