“We hebben de hele winter hard gewerkt met de Young Riders. Dit geeft een enorme boost. Mooi dat dat resulteert in een medaille. Ik ben apetrots”, vertelt Monique Peutz vanuit een warm en drukkend Oostenrijk. “Ze hebben de medaille behaald met heel goed paardrijden. En ze hebben de paarden ook nog eens zelf gefokt en zelf opgeleid. Dat vind ik toch wel een extra pluim op dit resultaat. We moesten als eerste starten en ze hebben alle vier een goede proef neergezet. Ze hebben het heel knap gedaan.”

Nederlands kampioene Micky Schelstraete reed voor Nederland de hoogste score. Met Venicia OLD eindigde ze in de landenproef op een mooie derde plaats met 72.382 procent. 
KNHS Talententeamlid Robin Heiden eindigde op plaats 7 met de door haar ouders gefokte Gasmonkey en hun resultaat van 72.030 telde mee voor het teamresultaat. Dat gold ook voor de 71.970 procent die EK-debutante Tessa Kole met haar opvallende Hexagon’s King Robert op het scorebord zette. King Robert is door Stal Hexagon van Leunis van Liere zelf gefokt en door Tessa opgeleid. Eline Anker en de hengst In Style kregen een score 69.118 dat de niet meetellende score was voor het team. Eline rijdt sinds enkele maanden op de hengst die door Joop van Uytert is gefokt en door zijn vrouw Renate opgeleid. 

Teambrons U-25

Voor het derde jaar op rij veroverde het U-25 team brons in de landenwedstrijd op het EK in St Margarethen. Een mooie prestatie van Marten Luiten, Milou Dees, Kim Noordijk en Sophie Reef. Marten en zijn ervaren merrie Fynona reden niet de beste proef uit hun succesvolle loopbaan. Het was goed voor de zesde plaats en de beste score voor het team, 71.029 procent. 
“Op zich hebben ze top gereden”, begint Peutz. “Alle drie kregen ze een fout in de eners. Maar dat is all-in the game. Het zijn pittige proeven. Daarna pakten ze het heel goed op. Normaal maken ze die fouten niet. Daarnaast hebben ze hele mooie dingen laten zien. En net als bij de Young Riders hebben drie van de vier hun paard zelf opgeleid. Daarmee hebben ze toch wel een streepje voor met de andere landen. Daar ben ik dan ook trots op.”

Kim Noordijk reed Joep naar de tweede score voor oranje. Milou Dees zat daar maal heel kort achter. Het resultaat van Sophie Reef en Charming Lady was het niet meetellende. D
Het EK vervolgt op vrijdag met de individuele proeven en zondag de finales Kür op Muziek. 

Uitslag Landenwedstrijd EK Dressuur, Young Riders
Goud Duitsland, 220.382
Zilver Nederland, 216.382
Eline Anker (Linschoten) - In Style, (69.118%)
Robin Heiden (Alphen Gld) – Gasmonkey, 72.030%
Tessa Kole (Hansweert) - Hexagon's King Robert, 71.970%
Micky Schelstraete (Gemonde) - Venicia OLD, 72.382%
Brons Groot Brittannië, 210.324

Uitslag Landenwedstrijd EK Dressuur, U-25
Goud Duitsland, 218.030
Denemarken, 211.353
Nederland, 209.940
Milou Dees (Berkenwoude) – Francesco, 69.382%
Marten Luiten (Winschoten) – Fynona, 71.029%
Kim Noordijk (Galder) – Joep, 69.529%
Sophie Reef (De Lutte) - Charming Lady, (68.853%)