Hans Peter Minderhoud grossierde in zijn loopbaan al met medailles op het WK Jonge Dressuurpaarden. Wereldkampioen was hij met Florencio, Rubels en vorig jaar met My Toto. Dit jaar voegde de ruiter uit Oosterbeek een bronzen medaille toe aan zijn rijk gevulde prijzenkast. Met de lichtvoetige Glock’s Massimo (Glock’s Toto jr x Bretton Woods) reed Minderhoud een gedurfde en sterke proef op lichte tour niveau in het goed gevulde stadion op het Nationaal Hippisch Centrum, waar ze enkele maanden geleden vijfde werden bij het NK Lichte Tour. 

In de WK-finale van de zevenjarigen prees de jury het mooie voorbeengebruik van de fraaie donkere vos en zijn goede stap. Naast My Toto, waarmee Minderhoud vorig jaar de beste was in Ermelo op het WK zesjarigen, en Massimo lijkt opvolging voor hun vader Glock’s Toto verzekerd. En dat is mooi voor de Nederlandse dressuursport. 

Dat geldt ook voor Dinja van Liere die in Mauro Turfhorst (Glock’s Zonik x Negor) een talent op stal heeft met talent voor het hoge werk. Dat lieten ze op het WK zien met de vierde plaats in de finale. 

Thamar Zweistra en Hexagon’s Mr Magnum (Expression x Valdez) werden vijfde en dat had zeker hoger kunnen zijn als Thamar zich aan het begin van de proef niet vergiste. Kwaliteit en talent heeft de bruine hengst zeker. Een combinatie waar bondscoach Patrick van der Meer zeker met vertrouwen naar de toekomst naar kijkt. Dat geldt ook voor Thamar en de achtjarige Hexagon’s Luxuriouzz N.O.P.T (71.021%) die op zaterdag in Ermelo de CDI3* Grand Prix Special wonnen na de vierde plaats in de Grand Prix op woensdag. 

Duur foutje
Waar komt deze look-a-like van zijn vader ineens vandaan? Thamar vertelt: “Vorig jaar deed ik met Mr. Magnum mee aan de WK-selecties. Voor de laatste selectie was ik met een ander paard op de grote wedstrijd in Aken. De organisatie wil niet dat deelnemers hun trainingspaarden ook meenemen. Dus toen ik thuis kwam uit Aken kon ik hem nog één keer rijden en moest toen al naar de laatste WK-selectie. Dat is geen heel fijne voorbereiding natuurlijk en hij was dan ook echt veel te fris tijdens die selectie. We mochten dus niet naar het WK, maar een paar weken later werd hij wel tweede in de Pavo Cup. Het is een heerlijk paard, heel eerlijk, altijd los en fijn voorwaarts. Hij heeft altijd goede zin; echt een plezier om op te rijden. Onlangs is hij mee geweest naar het concours in Aken en daar ben ik met hem gestart in de Lichte Tour. Dat was voor hem de eerste keer naar een groot concours en daar pakte hij ook heel fijn aan. Deze hele week voelt hij al goed, jammer dat ik in deze finaleproef een keer de verkeerde kant op reed. Ik heb het nog niet precies nagekeken hoe het zit met de strafpunten voor verkeerd rijden, maar dit kan nog wel eens een heel duur foutje zijn geweest. Mr. Magnus krijgt nu even vakantie en daarna werken we weer verder met hem. Overigens vond ik het traject naar het WK nu wat rustiger dan anders, er zat wat meer tijd tussen, waarschijnlijk door de Olympische Spelen in Parijs, maar dat kwam mij goed uit. Door het ongeluk van Leunis heb ik het ook wat drukker gehad, maar hij knapt gelukkig langzaam maar zeker weer op en is er dit WK ook bij geweest. Overigens hebben we thuis al een aantal veulens van Mr. Magnus: ze lijken allemaal op hun vader, met hetzelfde fijne en vrolijke karakter!”