Bij de 5-jarigen is altijd de meest fel bevochten categorie en vanwege de focus op potentieel - in plaats van technische vaardigheden - trekt het de aandacht van stamboeken die hun beste nakomelingen willen laten zien. Van de 46 vijfjarigen in dit jaarlijkse veld waren er 22 hengsten, 9 merries en 15 ruin.

De KWPN-hengst Red Viper (Romanov x Sir Sinclair) leidde van begin tot einde, met een overwinning en 92% in de voorlopige test en een overtuigende overwinning in de finale gisteren. Bereden door de Nederlandse jockey Bart Veeze en gefokt door Coen Kerbert, scoorde hij 93.800% voor de overwinning - de enige score boven 90 in de klasse - dankzij indrukwekkende cijfers van 9.4 voor draf, 8.8 voor stap, een competitiehoog 9.7 voor galop, 9.2 voor gehoorzaamheid en 9.8 voor perspectief. Het paard was bijna foutloos, waarbij de jury zei dat de draf uitzonderlijke elasticiteit en schoudervrijheid toonde, de galop evenwichtig, krachtig en bergop was.

De op de tweede plaats geëindigde combinatie - Westfalen hengst Glamdale WP NRW (Glamourdale x Millennium) met Stefanie Ahlert uit Duitsland - stond meer dan 3% achter met 90.2%. Jeanna Hogberg stuurde de Zweedse hengst Severucci HT (Secret x Rubinrot) naar de derde plaats met 90.000%.

6-jarigen

De Deense Warmbloed merrie Valerie B, met amazone Anne-Mette Strandby Hansen, stond bovenaan de eerste kwalificatie voor 6-jarigen met een uitstekende score van 90.800%. In 2023 won Valerie B de voorlopige test voor 5-jarigen, maar werd in de finale verslagen door Quinn G en Carl Hedin's Instagram-sensatie, hengst Skyline to B.

Merita Hagren en Alkaline (Secret x Zalmiak Firfod) waren een van de verrassingen tijdens de laatste ronde, met een enorme 92% met 9'en en 9.5'en over de hele lijn om te eindigen op een tweede plaats. Ondanks dat ze slechts op de 6e plaats eindigden tijdens de voorlopige test, werd de kastanjebruine hengst omschreven als "lieflijk, veerkrachtig en elastisch" door rechter Peter Storr. Over de galop zei hij: "het heeft veel luchttijd en het is echt elastisch en energiek. We hadden een discussie over waar we met de cijfers naartoe moesten en besloten op een 9.5."

De druk stond op voor de resterende combinaties, aangezien Alkaline onmiddellijk gevolgd werd in de baan door de winnaars van de voorlopige test, Valerie B en Anne-Mette Strandby Hansen. Het paar kon hun voorlopige prestatie niet repliceren en eindigde als vierde in de finale met 87.2%. Ondanks een perfecte 10 voor haar draf kostten fouten in de wissels en galop haar waardevolle punten. Na op de tweede plaats te zijn geëindigd in de eerste ronde, zagen de kansen op een podiumplaats er goed uit voor Segantini 6 met de Olympische Dorothee Schneider aan boord, maar enkele kleine fouten zetten hen ook buiten de plaatsingen.

De voorlaatste combinatie van de dag was Quinn G, winnaar van de afgelopen 5-jarige finale. Na een gedeelde 4e plaats te hebben behaald in de voorlopige finale, reed Fiona Bigwood een voet perfecte test op de DWB merrie door Quaterhit/Fassbinder. De merrie was bestemd om een twee keer wereldkampioen te worden, met een ongelooflijke 95, waaronder een perfecte 10 voor zowel de stap als de draf met zeer weinig voor de jury om te bieden behalve lof voor een "over het algemeen heerlijk paard". De KWPN merrie Nice Touch W (Dettori/Florencio) nam de derde plaats, bereden door Charlotta Rogerson.

7-jarigen

Het is altijd geweldig om de progressie van 5-jarige proeven naar 7-jarigen te zien in termen van scholing, balans en verzameling. 44 combinaties gingen op de eerste dag de baan in.

Charlott-Maria Schürmann uit Duitsland domineerde zowel de voorlopige als de finale tests met haar Hannoveraanse hengst, Life Time FRH. Gefokt door Johannes Hesselink, verdiende Life Time FRH (door Livaldon x Fürstenball OLD) een score van 81.175% in de voorlopige ronde. In de finale gingen ze nog verder en behaalden een indrukwekkende 84.129%, met opvallende scores waaronder een 9.5 voor stap, 9.5 voor gehoorzaamheid en een 9.5 voor perspectief. De jury zei: "we denken dat je vandaag een fijn gevoel had op je paard. Wij hadden dat gevoel ook" en prees onmiddellijk de hengst's "mooie frame en correcte opleiding".

Op de tweede plaats stond Leonie Richter uit Duitsland, die de Hannoveraanse hengst Vitalos FRH (door Vitalis x De Niro) reed, de zilveren medaillewinnaar van de zesjarige paarden in 2023 en de vijfjarige paarden in 2022. Vitalis FRH had op de vijfde plaats gestaan in de voorlopige ronde, maar klom op naar de tweede plaats in de finale met een score van 83.222%.

Vitalos FRH, gefokt door Josef Bramlage, ontving een perfecte 10 voor draf in de finale. Hans Peter Minderhoud uit Nederland behield zijn derde plaats vanuit de voorlopige ronde in de finale, scorend 80.993% met de KWPN hengst Glock's Massimo (door Glock's Toto JR. x Bretton Woods).