Loucky kocht in de jaren ‘90 een aantal jonge merries uit de goede stammen van Huub van Helvoirt en wist daarmee een bloeiende fokkerij op te bouwen. “Je hoeft geen grote fokker te zijn om goede paarden te fokken, als je maar met goed uitgangsmateriaal begint,” is haar filosofie. Eén van die veulens, Rita Morka, maakte al haar fokkerij dromen waar.  

Goede koop
Dat Loucky in Rita Morka een goede aankoop had gedaan bleek al snel. De merrie behaalde op jonge leeftijd in Amerika haar elite predicaat, liep een goede IBOP, en behaalde bijzonder vlot ook alle andere mogelijke predicaten. In 2007 verhuisde Loucky terug naar Zeeland met haar paarden. In de moederrapportage van Mamorkus zien we louter superlatieven terug. “Een goed ontwikkelde rijtypische merrie met een sterke bovenlijn, een goed dressuurmodel met een bijzonder sprekend hoofd. Het fundament is van zeer goede kwaliteit en de beweging is krachtig met veel houding en gedragenheid.” Dat ze dit ook sterk vererft aan haar nakomelingen bleek al snel. 

In de roos
Vier maal op rij koos Loucky voor de combinatie met Contango en ze schoot daarmee meteen in de roos. Deze combinatie leverde vier hengsten op, allemaal van topkwaliteit. Rita Morka’s eerste nakomeling is de KWPN goedgekeurde hengst Citango, die succesvol Intermediair I werd gestart. Vervolgens zag de 2e bezichtigingshengst Wamorkus het levenslicht, tevens het eerste Grand Prix dressuurpaard uit Rita Morka. Aansluitend bewees de NRPS goedgekeurde hengst Camorkus over de juiste genen te beschikken, ook hij is Grand Prix geklasseerd. De 2e bezichtigingshengst Bamorkus kwalificeerde zich voor de Bundes Nachwuchs Championat Junioren in Warendorf.  De eerste punten voor de predicaten prestatie en preferent voor Rita Morka waren dus al snel verzameld. 

NMK
Dat Rita Morka haar kwaliteiten en looks ook doorgaf aan haar dochters bewijzen Famorka en Namorka wel. Fifth Avenue BCN (ex Famorka) is een NMK dochter van For Romance. Ze groeide uit tot een pracht van een merrie. Onlangs is ze Grand Prix dressuur geklasseerd. De Vitalis-dochter Namorka stak in 2021 op de CK met kop en schouders boven de concurrentie uit en ook zij kreeg een ticket voor de NMK. “Een imponerende en mooi gemodelleerde merrie met veel uitstraling en veel beentechniek en elegantie in beweging”, aldus de jury. In de tussenliggende periode volgden verschillende Zeeuwse (veulen)kampioenen met diverse doorverwijzingen naar de NMK/NVK. 

In 2017 werd de, inmiddels bij het KWPN goedgekeurde, hengst Mamorkus geboren. Hij is verkocht naar Amerika, waar hij het zeer goed doet in de jonge paarden competities. 

Een groot verlies voor Loucky, die na de keizersnede bij Rita Morka, de merrie nog inzette via E.T. Rita Morka, een merrie om nooit te vergeten!


bron: KWPN.nl