Het gaat om de grote klis, die volop groeit op het Oostvaardersveld. Die plant kan de paarden letsel aan de ogen toebrengen.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de eindrechter in deze zaak, vindt het "dierenmishandeling om de paarden tussen deze planten te laten lopen en grazen". Het college oordeelt daarom dat Staatsbosbeheer in overtreding was.

Staatsbosbeheer bevestigde dinsdag dat 55 konikpaarden met vrachtwagens zijn verplaatst naar het Lauwersmeer. Vijftien andere paarden worden geslacht, zegt een woordvoerder. Volgens de organisatie past dat bij "regulier kuddebeheer".

Staatsbosbeheer wilde eigenlijk de grote klis verwijderen van het Oostvaardersveld en de paarden daar houden. Maar de plant blijkt in zulke groten getale aanwezig dat dat geen optie was. "Na een grondige inventarisatie blijkt dat er zo veel grote klis in het Oostvaardersveld staat, naar schatting zo'n 500.000 tot een miljoen exemplaren, dat het op korte termijn onmogelijk is om de plant weg te maaien of uit te steken."

Het Lauwersmeer is slechts een tijdelijk onderkomen voor de dieren. Staatsbosbeheer zoekt naar een ander geschikt natuurgebied in binnen- of buitenland.