De beoordeling van de 20 springmerries lag vandaag in handen van Stan Creemers en Sandra Schmucker. Zij verwezen dochters van La Costa ES, Mindset ES, Balou du Reventon en Ermitage Kalone door naar de NMK.

Vier van Schep

Egbert Schep was daarmee de grote man op de stamboekkeuring in Houten. Alle vier NMK-merries zijn van hem, waaronder uit eigen fokkerij Rizla (La Costa ES uit Femme Fatale van Coriano) en Ritcha ES (Mindset ES uit Isolde ES elite sport-spr pref PROK van Cumano), die beide een bovenbalk van 80/85 kregen. “Rizla is een aansprekende merrie met een mooie voorhand en correct fundament. Ze galoppeert lichtvoetig, met veel balans en gemak. Ze springt met veel souplesse, was eerst nog wat wisselend in de voorbeentechniek maar dit werd beter naarmate het hoger werd. Elke sprong laat ze een zeer goede sprongafloop zien, en ze toonde over veel overzicht, voorzichtigheid en atletisch vermogen te beschikken. De Mindset ES-dochter is heel atletisch, heeft een mooie voorhand en schoft-/schouderpartij, en een goede bovenlijn. Ze beweegt met veel kracht en ruimte, in galop heeft ze ook goede balans. Ze springt goed met de schoft naar boven, heeft daarbij een heel goede beentechniek, veel afdruk, vermogen en grote mate van voorzichtigheid”, licht Stan Creemers toe.

Zeer compleet

Smaakmaker van de dag was Venezia Optima (Ermitage Kalone uit Exquise du Pachis van Vagabond de la Pomme, gefokt door Optimus Agro uit Sint-Katelijne-Waver), die met 90 punten voor zowel reflexen, techniek als vermogen uitkwam op 80/90. Deze merrie heeft aan de aanvullende eisen voldaan en kon daardoor direct in het stamboek worden opgenomen als buitenlands geregistreerde merrie, en kan daarmee deelnemen aan de NMK. “Daar zien we haar graag terug, want ze gaf een zeer overtuigende verrichting vandaag. Het is een charmante merrie met een goed model, mooie voorhand en correct fundament. Ze beweegt met gemak en galoppeert lichtvoetig, met veel balans, ruimte en kracht. Springen doet ze uit het boekje: met zeer veel reflexen, een zeer goede techniek, veel balans, heel veel vermogen en een grote mate van voorzichtigheid.” Ook de uit de eigen fokkerij van Egbert Schep komende Rilotte ES (Balou du Reventon uit Seelotte ster pref prest van Lancer II) mag, met een bovenbalk van 75/85, naar de Nationale Merriekeuring. “Deze langgelijnde merrie heeft een sterke bovenlijn, correct en hard fundament, en een mooie voorhand. Ze galoppeert lichtvoetig en met voldoende souplesse. Bij het springen overtuigde ze met haar zeer goede reflexen, afdruk, zeer goede beentechniek en atletische vermogen.”

Goede kwaliteit

Net als topscoorder Venezia Optima, kwam ook de door dezelfde fokker gefokte Viva Optima (Uricas van de Kattevennen uit Cacacha van het Schaeck van Bamako de Muze) van Egbert Schep goed voor de dag. Deze merrie werd, onder voorbehoud van het voldoen aan de aanvullende eisen, ster met 75/80. “De Uricas is heel aansprekend, heeft correct fundament en zou iets langer gelijnd mogen zijn. Ze galoppeert lichtvoetig en was bij het springen helaas teveel afgeleid om tot een écht goede score te komen. Ze is vlug, springt met goede afdruk en toont daarbij macht. Doordat ze zo afgeleid was, kon ze zich losser laten in het lichaam.” Met dezelfde bovenbalk werd Rhodante ES (Emerald van ’t Ruytershof uit A.Vaantje R sport-spr prest van Carinjo) van fokker Egbert Schep ster. “Ook dit lijkt een heel getalenteerde merrie, maar ze kwam niet tot een optimale verrichting. Ze galoppeert met balans en springt met extreme voorzichtigheid, waardoor ze het zichzelf niet gemakkelijk maakte. Ze behield daarbij wel goed het overzicht en lijkt over goede reflexen, vermogen en kwaliteit te beschikken. Het is een aansprekende merrie met correct fundament en een goed bespierde bovenlijn.” Ook Re-Nola (Chubakko uit E-Nola ster IBOP-spr PROK van Linton, mede-fokker Reinie Tewis uit Zweeloo) van fokker Jan van Kooten uit Montfoort en Regale de Haar SSS (Cape Coral RBF Z uit Jeanne de Haar ster PROK van Uriko) van fokker Eddy Schoonhoven uit Schoonrewoerd werden ster met 75/80. “Re-Nola is een aansprekende merrie met uitstraling, die goed in het rechthoeksmodel staat en nog iets neerwaarts gebouwd is. Ze galoppeert actief en springt met vermogen en voorzichtigheid. Regale de Haar is eveneens een aansprekende, langgelijnde merrie met een actieve galop met voldoende kracht. Ze springt met overzicht, lijkt voorzichtig en ze beschikt over atletisch vermogen.”

80 voor het springen

Drie merries werden ster met 70/80. De La Costa ES-dochter Roline (uit Haline ster van Warrant) van fokker Tessa Kraan-Muskens uit Hekendorp, de Balou du Reventon-dochter Revolution W (uit Quattro Stagioni van ’t Meulenhof van Denzel van ’t Meulenhof, fokker Benny Wezenberg uit IJsselmuiden) van Stal van der Haar uit Terwolde en Repeating Quality (Liamant W uit Equality elite IBOP-spr sport-spr PROK van Cardento) van fokker Johan Wilmink uit Oud-Gastel. “Roline is een royaal ontwikkelde merrie met een goed, langgelijnd model en iets horizontale halsvorm. In galop is ze iets zwaarmoedig maar bij het springen valt ze juist op met haar goede afdruk, daarbij heeft ze veel macht en lijkt ze voorzichtig. Revolution W is een charmante merrie met een mooie voorhand, die wat sterker zou mogen zijn in het middenstuk en voldoende correct fundament heeft. Ze springt voorzichtig, met overzicht en atletisch vermogen, en is nog iets wisselend in het voorbeen. Tot slot Repeating Quality, zij is ruim voldoende langgelijnd en galoppeert met ruimte, gemak en afdruk. In het lijntje zou ze wat meer mogen schakelen. Bij het springen bouwde ze positief op, ze begon eerst wat teveel naar voren maar toonde later haar voorzichtigheid, techniek en macht.”


bron: KWPN.nl