De weg naar de fokkerij


Jeanine's avontuur begon toen ze als jong meisje begon met paardrijden op een Tinker-fokkerij. Het was een tijd van leren en genieten van de prachtige dieren, maar haar pad zou een onverwachte wending nemen. In 2019 kreeg Jeanine de kans om ruimte aan huis te creëren en ze aarzelde niet om haar eerste Tinker aan te schaffen. De liefde voor Tinkers was de eerste vonk, maar spoedig werd die vlam vervangen door een passie voor KWPN-dressuurpaarden.

De transformatie naar fokker


Jeanine's interesse voor dressuurpaarden groeide door haar vriendschap met dressuuramazone Joan Cornelissen, en in 2021 verwelkomde ze haar eerste dressuurpaard, de merrie Nanette DSD. Dit moment markeerde het begin van haar reis als fokker, hoewel ze dat toen nog niet wist.

Het onverwachte begin


Het fokkersbloed begon pas echt te stromen toen Jeanine per ongeluk een veulen kocht op een veiling. Haar bod was eigenlijk 'voor de lol' gedaan, maar tot haar verbazing werd ze de hoogste bieder. Hoewel dit veulen uiteindelijk werd doorverkocht als jaarling, was het de vonk die de fokkerijvlam aanwakkerde. Jeanine werd lid van JongKWPN en haar fokkersavontuur begon officieel.

Een zoektocht naar perfectie


Haar zoektocht naar de ideale fokmerrie leidde Jeanine naar de stermerrie Darling Vurona, afstammend van Wynton uit de lijn van de beroemde goedgekeurde hengsten High Five U.S. en Opaque. Helaas werd deze merrie voor haar neus verkocht aan iemand anders. Maar het lot had andere plannen, en Darling Vurona kwam onverwachts weer te koop. Jeanine kon deze kans niet laten schieten en bracht haar mee naar huis.

De geboorte van succes


In april 2023 zag Tom Ford J.S. het levenslicht, geboren uit de merrie Kytopia v/d C en gedekt door Nordic Blue Hors. Jeanine's droom om goedgekeurde hengsten en Grand Prix-paarden te fokken, begon vorm aan te nemen. Bovendien bracht Darling Vurona in hetzelfde jaar Tiana Vurona J.S. ter wereld, een veulen van Extreme U.S. Het succes van haar fokkerijcarrière werd snel bevestigd toen Tiana Vurona J.S. een uitnodiging ontving voor de Nationale Veulenkeuring.

Een toekomst vol mogelijkheden


Met Darling Vurona en Kytopia v/d C in foal, en hun respectievelijke dekhengsten, Glock's Toto Jr. en Nordic Blue Hors, is de toekomst veelbelovend. Jeanine koestert de droom om zowel goedgekeurde hengsten als Grand Prix-paarden voort te brengen. Ze is vastbesloten om de juiste basis te leggen voor haar veulens, en haar enthousiasme is onmiskenbaar.

Een tip voor aspirant-fokkers


Jeanine's reis als jonge fokker is er een van toewijding, passie en doorzettingsvermogen. Ze benadrukt het belang van voorbereiding en kennisopbouw voor beginnende fokkers. Lid worden van organisaties zoals JongKWPN kan helpen bij het vergaren van waardevolle inzichten. Ze raadt aan om met één goede merrie te beginnen en de focus te leggen op kwaliteit in plaats van kwantiteit, om de fokkerij te verbeteren.

Het verhaal van Jeanine Schoondermark is een inspiratie voor iedereen die droomt van een carrière in de fokkerij. Haar vastberadenheid en liefde voor de paardenwereld laten zien dat zelfs de meest onverwachte wendingen kunnen leiden tot groot succes in de fokkerij.




Bron: KWPN, herschreven door Equnews