In verschillende studies wordt er gebaseerd op cijfers. Motocross, paardrijden, wielrennen en voetbal zouden recent uitgeroepen zijn tot de gevaarlijkste sporten. Maar in feite is dat niet geheel waar.

Deze vier sporten hebben zonder meer een verhoogd risico op een letsel, maar dat is enkel gebaseerd op de aanmeldingen in het ziekenhuis. Als je kijkt naar sporten waar daadwerkelijk hersenletsel, zoals een hersenschudding, werd opgelopen, zien we paardrijden en wielrennen bovenaan terug. Als het misgaat bij die sporten, ligt hersenletsel dus al snel op de loer. Bij paardrijden leidt meer dan de helft van de bezoeken aan het ziekenhuis tot de diagnose hersenletsel. Maar dat is evenzeer zo bij bijvoorbeeld schaatsers (46%).

Maar is paardrijden nu echt gevaarlijk?

Het antwoord is zonder meer: JA, maar niet de gevaarlijkste. De meeste blessures zijn van voorbijgaande aard. Een gekneusde rib, gescheurde enkelband, een gebroken vinger. Vervelend, maar overkomelijk. Als je aarzelt om je kind paardensport te laten doen is het misschien interessanter om te kijken naar de minderheid van deze geblesseerde sporters (7 procent) die in het ziekenhuis moeten blijven.

Uit verschillende studies dringen zich weer heel andere sporten naar de voorgrond als gevaarlijk, zoals wielrennen (nummer 1) en motorsport (nummer 2). Ook hier staat paardensport op 3. Paardrijden leidt  tot relatief veel ernstige verwondingen zoals een gebroken sleutelbeen of schouder, of letsel aan hoofd, hals of nek. Jaarlijks overlijdt een ruiter aan zijn of haar verwondingen.

Moeten we ontmoedigen?

Helemaal niet! Want gelukkig is veiligheid in de sport een actief thema. Verschillende maneges, organisaties en federaties focussen zich op veiligheidscampagnes. Het resultaat is er ook. Twee jaar terug werd paardensport nog als gevaarlijkste sport bestempeld en publiek als derde gevaarlijkste. Nieuwe studies tonen dus een 'downfall' in het aantal blijvende kwetsuren. Toch blijft het beoefenen van de sport risicovol.

Discipline afhankelijk

Eerdere studies hebben aangetoond dat sommige hippische disciplines een veel groter risico vormen dan anderen. De studie van Dr. Bruce Peace in 1999 onthulde dat eventing 70 keer risicovoller was dan paardrijden in het algemeen. Eventers die op hoger niveau rijden, lopen zelfs 180 keer meer risico.