Iedereen kent het wel... Je schrijft je in voor een wedstrijd met een jong of onervaren paard. Het doel? Verbinden, vertrouwen opbouwen, ervaring opdoen. Maar dan loopt het niet zoals gehoopt. En ja hoor — die ene misser ligt net vast op camera. Wat doe je dan? Je neemt contact op met de streamingdienst en vraagt vriendelijk of je ronde verwijderd kan worden. Maar dat lijkt vanaf nu geen optie meer te zijn.
In samenwerking met streamingdienst Clip My Horse werd vastgelegd dat videomateriaal enkel nog in uitzonderlijke gevallen verwijderd mag worden. “Het is het beleid van de FEI dat videobeelden niet uit de archieven gehaald mogen worden, tenzij er sprake is van verwondingen of ernstige incidenten,” aldus het reglement.
Wettelijke grenzen aan het beleid
Juridisch is deze beslissing echter niet waterdicht. Ruiters die herkenbaar in beeld zijn, kunnen zich beroepen op het portretrecht. Deelname aan een openbaar sportevenement impliceert geen expliciete toestemming voor publicatie van beelden, tenzij dit vooraf schriftelijk is vastgelegd.
Bovendien vallen herkenbare beelden onder de privacywetgeving (AVG). Personen hebben het recht op inzage én in sommige gevallen het recht op verwijdering van beelden, zeker wanneer zij een zwaarwegend belang kunnen aantonen, zoals reputatieschade of persoonlijke omstandigheden.
Aantoonbaarheid blijft essentieel
Hoewel de FEI en Clip My Horse het verwijderen van videomateriaal beperken, blijven de wettelijke rechten van gefilmde personen overeind. In de praktijk betekent dit dat ruiters hun verzoek goed moeten onderbouwen en kunnen aantonen waarom hun belang zwaarder weegt dan het archiefbelang van de FEI.
Vraag is nu: hoe wordt de balans gevonden tussen transparantie, privacy en persoonlijke reputatie? Geef je mening!