Experts van EU-lidstaten hebben een voorstel van de Europese Commissie om de regels voor de identificatie van paarden te herzien goedgekeurd. De strengere regels vormen een respons op het paardenvleesschandaal. Elk paard heeft straks een eigen paspoort met uniek nummer dat ook als medisch dossier wordt gebruikt. De herziene regels moeten het bestaande Europees systeem voor de registratie en identificatie van paarden in de EU betrouwbaarder en veiliger maken. Zo moet worden voorkomen dat paardenvlees dat niet geschikt is voor menselijke consumptie toch op een bord belandt.

Elk paard een eigen paspoort

Volgens de nieuwe regels moeten veulens voor hun eerste verjaardag een eigen paspoort krijgen met een uniek identificatienummer. Het paspoort doet ook dienst als medisch dossier en volgt het paard gedurende zijn gehele leven. Ook moeten alle paarden geboren na 1 juli 2009 worden gechipt en worden er maatregelen genomen om paspoortvervalsingen tegen te gaan.

 

Met een verplichte centrale database in alle lidstaten kunnen de verantwoordelijke autoriteiten de uitgifte van paspoorten door de diverse geautoriseerde instanties beter controleren. Daarnaast wordt het voor de eigenaren eenvoudiger de gegevens van de paarden in het paspoort en in de database bij te laten werken.

 

Nieuwe regelgeving vanaf 2016De nieuwe regelgeving gaat 1 januari 2016 in. De EU-landen die nog geen gecentraliseerde database hebben, hebben tot 1 juli 2016 de tijd er een in te richten.