Als vervolg op de door regio Friesland geïnitieerde pilot om ook de merries los te laten bij de beoordeling van de springveulens, wordt deze lijn nu doorgetrokken naar de Nationale Veulenkeuring in Ermelo. Dat besluit is onlangs genomen door de Fokkerijraad Springen. De juryleden en het gros van de inzenders kijken terug op een geslaagde pilot en ook op diverse andere Centrale Keuringen worden dit jaar de springveulens met hun moeders in vrijheid getoond.

Galop is aandachtpunt

Bij springveulens is de galop de belangrijkste gang en in de praktijk blijkt dit het best te beoordelen wanneer de merries in vrijheid getoond worden. Het komt de beoordeling van de balans en het schakelvermogen van de veulens in galop duidelijk ten goede wanneer de merrie zelf haar tempo kan bepalen, en de veulens niet opgejaagd worden. Dat laatste heeft veelal tot gevolg dat de veulens de staart erop zetten en daardoor hun natuurlijke aanleg moeilijker in te schatten is.


Daarom zal de Nationale Veulenkeuring voor de springveulens aansluitend aan het vrijspringen van de driejarige merries in de kooi in de Willem Alexander-hal gaan plaatsvinden, gevolgd door een kampioenskeuring voor de beste veulens op het hoofdterrein. Tijdens de finale zullen de merries wel op de gebruikelijke manier voorgebracht worden.


bron: KWPN.nl