Zweedse EK-ruiter onder vuur na dierenmishandeling!

Zweedse EK-ruiter onder vuur na dierenmishandeling!

Verschillende - voormalige - grooms hebben de Zweedse springruiter, Douglas Lindelöw beschuldigd van dierenmishandeling. Dat nieuws maakt het Zweedse blad, Sportbladet bekend. Hoewel de ruiter zijn naam niet vermeld wordt, bevestigen verschillende bronnen dat het wel degelijk over de zilveren EK-medaille-winnaar van 2017 gaat. Ondertussen heeft de Zweedse federatie de ruiter tijdelijk geschorst tot het onderzoek is afgelopen.

Vijf grooms hebben een dossier opgesteld tegen de ruiter. Daarbij hebben ze foto's en video's als (zogenaamd) bewijs. Deze zouden aantonen dat de springruiter moeite heeft om zijn frustraties en boosheid te controleren, en dat vaak uitwerkte op de paarden. Lindelöw zou verder de paarden zwaar afstraffen als de resultaten ondermaats waren.

Zo zo Lindelöw ooit een hamer op de rug van een paard gesmeten hebben omdat het niet bleef stilstaan. "Gelukkig hield het paard er geen zware verwonding aan over, maar dit is ongehoord," vertelt groom Anna. 

Geen overtreding op de wetgeving!

In een interview vertelt Lindelöw aan Sportbladet dat hij de Zweedse wetgeving inzake dierenwelzijn op geen enkel moment heeft overtreden. "In de voorbije jaren heeft geen enkele instantie klachten ontvangen over het vermoedelijk afstraffen van paarden. Bovendien worden mijn paarden uitermate goed verzorgd en krijgen ze wel degelijk voldoende eten."

Ondertussen heeft de Zweedse federatie de ruiter - die niet bij naam wordt genoemd - geschorst. "De Zweedse federatie heeft een klacht ingediend tegen deze persoon en hem verboden deel te nemen aan internationale en nationale wedstrijden. Onze sport staat in het teken van het paard en paardenliefde is wat telt! Alle acties die in strijd zijn met die gedachte moeten afgestraft worden."


bron: Ridsport-Se / Grand Prix Replay