Zo voorkom je dat je paard zijn ijzer verliest. "Niet alleen de hoefsmid maar ook ruiter moet de hoef met regelmaat onderhouden..."

Zo voorkom je dat je paard zijn ijzer verliest. "Niet alleen de hoefsmid maar ook ruiter moet de hoef met regelmaat onderhouden..."

Het komt vaker voor dan je denkt ... een hoefijzer dat tijdens je training of wedstrijd plots in de piste blijft. Niet alleen is het vervelend, soms kan een paard een deel van de hoef afscheuren bij het verliezen van het ijzer. Bovendien is een losliggend ijzer in de piste steeds een mogelijk gevaar. Maar kan je voorkomen dat je hoefijzer van de hoef gaat?

Er zijn voor-en tegenstanders van hoefijzers, maar één iets is duidelijk. Een hoefijzer moet passen en kan vaak ook bepaalde blessures voorkomen. Alles start dus met een goed passend hoefijzer dat met het nodige vakmanschap geplaatst is.

Een goed onderhouden hoef is belangrijk!

Regelmatig de hoeven bekappen of beslaan is noodzakelijk voor de gezondheid van de hoef. Het schema moet wel rekening houden met het paard en zijn activiteitsniveau. “De meeste mensen gaan ervan uit dat paarden zes weken op hun ijzers kunnen staan. Maar als je een duurfietser bent die kilometers aan training doet, is het logisch dat schoenen vaker moeten worden vernieuwd. Zorg er ook voor dat je je hoefsmid vertelt wat je met je paard doet, want de manier waarop de hoef wordt bekapt en het type ijzer kan dat veranderen”, zegt hoefsmid Paul Raw.

Het onderhoud van de hoef stopt echter niet bij het regelmatig beslaan. Ook de ruiter heeft zijn/haar verantwoordelijkheid. "Zorg ervoor dat je de hoeven goed onderhoud. Olie ze regelmatig in en kuis ze uit. Een goede hoef heeft meer hechting bovendien beschermt het de hoefwand, waaraan het ijzer uiteindelijk bevestigd is."

Raar maar waar ... ook voeding helpt

Bovendien, zorg ervoor dat het dieet van het paard is ontworpen voor optimale klauwgezondheid. Paardenvoedingsdeskundige Clare MacLeod zegt dat hoeven afhankelijk zijn van een voorraad essentiële voedingsstoffen voor kracht, veerkracht en gezondheid, en een goede groeisnelheid. “Het is een misverstand van voeding om eenvoudig een hoefsupplement aan het dieet toe te voegen voordat wordt onderzocht of het basisdieet in evenwicht is”, zegt ze. “Een uitgebalanceerd dieet is absoluut essentieel voor alle lichaamsdelen om correct te functioneren, maar de voeding van veel paarden is niet uitgebalanceerd.” 

bron: Horse & Hound