Wolf achtervolgt amazone en paard in Diever [VIDEO]

Wolf achtervolgt amazone en paard in Diever [VIDEO]

Een ruiter die vanmiddag in het Drents-Friese Wold bij Diever reed, is acht minuten lang gevolgd door een wolf. Ze schreeuwde om het dier af te schrikken, maar de wolf bleef steeds op een afstand van ongeveer 25 meter achter haar en haar paard aanlopen. Na ongeveer twee kilometer bleef de wolf staan op het zandpad toen de ruiter bij het fietspad kwam.

"Ik ben nog in shock", zegt de ruiter, die anoniem wil blijven. Voordat ze de wolf zag, merkte ze al dat haar paard zich anders gedroeg: hij gooide zijn hoofd achterover. "Later zag ik iets achter mij bewegen vanuit mijn ooghoeken op dezelfde plaats als waar ik vorige week een loslopende hond tegenkwam. Maar die had een halsband om en dit dier was twee keer zo groot. Ik kreeg kippenvel en mijn hart zakte in mijn schoenen", vertelt de ruiter.

Jachtinstinct getriggerd

Ze begon te schreeuwen waarop de wolf even stil stond. "Maar toen begon hij weer mijn kant op te lopen. Het moment dat hij even het bos in ging dacht ik: ik ben hem kwijt. Dit is het moment om weg te komen. Toen ging ik versnellen. Na een tijdje kwam ik erachter dat de wolf toch weer achter me aan zat."

Paard bleef rustig

Ze is blij dat haar paard zo kalm bleef en met de schrik is vrijgekomen. "Ik gun niemand deze ervaring. Wat me vooral zorgen baart, is dat de wolf zo volhardend was. Hij zat geobsedeerd naar mij te kijken. Zijn ogen keken dwars door mij heen. Ik heb mijn stem opgezet en mij groot gemaakt, maar daar was hij niet van onder de indruk. Ik had ook nog een zweep bij mij waar ik mee heb gezwaaid."

De ruiter heeft de politie gebeld en is naar het gemeentehuis gegaan. "De burgemeester was er niet, maar iemand anders heeft mij te woord gestaan. Ik heb haar nummer gekregen en mag altijd bellen als ik ergens mee zit."

Ze gaat wel door met trainen op haar paard, maar wel op een andere locatie. "Ik ga de komende tijd niet meer rijden in de buurt van Diever. Ik ga wel naar Dwingeloo. Daar is het wat opener en er zijn daar ook meer mensen."

Grote afstand

Maurice La Haye, woordvoerder van de Zoogdierenvereniging, vermoedt dat het om een jonge en nieuwsgierige wolf gaat, al is het niet zeker dat het om een wolf gaat omdat de beelden niet heel duidelijk zijn. "Ik wil niets bagatelliseren, maar ik zie hier niets bedreigends in. Ik snap dat die ruiter schrikt. Maar er is sprake van een grote afstand. Het dier is niet uit de bosjes gekomen richting haar en haar paard terwijl hij blafte of zijn tanden liet zien."

bron: RTV Drenthe