Via CSI Eindhoven naar Wereldruiterspelen in USA

Via CSI Eindhoven naar Wereldruiterspelen in USA
Het internationaal springconcours CSI Eindhoven is voor diverse ruiters een belangrijke stap in het traject naar de Wereldruiterspelen in het Amerikaans Tryon in september. Het evenement van 10 tot en met 13 mei aan de Karpendonkse plassen geldt als een selectiemoment voor Tryon maar tegelijkertijd ook voor het Europees kampioenschap in Rotterdam in 2019.

Eric van der Vleuten, springruiter en bestuurslid van CSI Eindhoven, is blij met deze erkenning. “Deze selectiecriteria zal voor de meeste Nederlanders geen prioriteit hebben omdat de A-selectie zich al heeft gekwalificeerd of zich zal kwalificeren via de concoursen die bondscoach Rob Ehrens aanwijst. Wel is de wedstrijd voor Rob een graadmeter en zal hij alle combinaties in Eindhoven observeren. Voor veel individuele ruiters uit diverse landen, vooral diegenen die weinig kansen krijgen om landenwedstrijden te rijden, zijn deze kwalificatiewedstrijden voor de kampioenschappen wel heel belangrijk. Ze moeten aan een bepaalde norm voldoen. In Eindhoven geldt een foutloze omloop in de driesterren Grote Prijs”, vertelt Eric van der Vleuten.

De aanvraag om op CSI Eindhoven te kunnen rijden is groot, ook van ruiters buiten Europa. “Ruiters willen niet wachten tot het laatste moment in het seizoen om zich voor het WK te kwalificeren. Dan komt er teveel spanning en stress bij. CSI Eindhoven is sowieso mooi om te rijden. We hebben prachtige faciliteiten en een super piste. Daar kun je zelfs een vijfsterrenwedstrijd op houden”

CSI Eindhoven is nog één van de weinige internationale springconcoursen op een grasbodem. “Dat is iets om te koesteren. Rijden op gras heeft wel iets speciaal, dat is gewoon het mooiste. Maar het wordt steeds moeilijker gezien ons klimaat. Stel je hebt een slechte week met veel regen, dan loop je het risico dat je het evenement moet cancelen met alle kosten van dien. In Eindhoven zijn we er niet bang voor, die bodem daar is fantastisch.”

Een groot deel van de Nederlandse topruiters heeft zich al gemeld voor het Hemelvaartsweekend, waaronder Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder. Op de vraag wie volgens Eric van der Vleuten kans maken op deelname aan de Wereldruiterspelen volgt het antwoord snel. “Harrie Smolders natuurlijk, Marc Houtzager, Jur Vrieling, Leopold van Asten. Jeroen misschien wel als hij de vorm met Zenith weer te pakken krijgt. Wie weet Gerco, al wil hij met Glock’s London geen zwaar kampioenschap meer rijden. Maikel, m’n zoon, heeft een heel goed paard in Idi-Utopia, al is die nog wel wat jong. Verder zijn er nog wel een aantal ruiters die kans maken. De top is sowieso over het algemeen breed. We zitten met CSI Eindhoven in hetzelfde weekend als de Global Champions Tour in Hamburg, maar we zullen desondanks een hoop topruiters aan de start krijgen”, vertelt Eric van der Vleuten, die zelf ook aan de start komt.