Vermagerde Konikpaarden in Spanje zijn opnieuw verhuisd

Vermagerde Konikpaarden in Spanje zijn opnieuw verhuisd

Een deel van de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen, die in april dit jaar naar een natuurpark in het Noorden van Spanje werden overgebracht, zijn naar Laura Hoitsema van Stichting Paard in Nood Spanje getransporteerd. Het gaat om 17 drachtige merries, veulens en twee hengsten.

„De paarden zijn broodmager, dit zijn echt rescue paarden en erger,” zegt Hoitsema vanuit Sevilla. „Ze hadden hulp nodig. En daar zijn wij heel goed in. Parkeigenaar Eduardo Cerdá kon de zorg niet bieden die de paarden nodig hadden, ze waren zo vermagerd en hadden nauwelijks iets te eten. Ze hadden conditiescore twee, dat zegt genoeg. Dus we hebben gewoon maar besloten dit te doen zo.”


Staatsbosbeheer verplaatste 29 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar het natuurgebied Atapuerca, nabij Burgos naar park Paleolítico Vivo. Vandaag hebben zij een email gehad van Eduardo, vertelt Hoitsema. De eigenaar van de paarden blijft Eduardo Cerdá van park Paleolítico Vivo. Of de paarden op termijn weer teruggaan naar het park kan Hoitsema nog niet zeggen. ,,We zien wel, eerst moeten de dieren aansterken. Ik heb twee hengsten en zeventien hoogdrachtige en zwakke merries en de zwakke veulens. Ik heb eigenlijk alle zwakste dieren. Bij Eduardo staan nog 23 paarden nu en hij heeft ook nog wel merries lopen.” De twee hengsten heeft Hoitsema al laten castreren.


Er waren eerdere goede ervaringen met de Stichting van Eduardo, waardoor Staatsbosbeheer dacht dat het een goede partner zou zijn. ,,We leren hier wel een les van. Met stichtingen of particulieren werken is misschien niet zo'n goed idee. Er waren in Nederland ook veel particulieren die de paarden wilden kopen, dat hebben we bewust niet gedaan.” In het contract dat Staatsbosbeheer afsloot staat dat er een boete staat van 1000 euro per paard als er niet wordt nagekomen wat is afgesproken. ,,We moeten ons daarop nog even goed beraden. Dit is voor ons ook nieuwe informatie. Het opnieuw verplaatsen van de paarden is niet echt bevorderlijk voor hun gezondheid. Nu staan ze dus in een nóg droger gebied, op nóg schralere grond. Dat was niet wat we van te voren bedacht hadden.”


Sinds 7 september staan de paarden bij Stichting Paard in Nood. Volgens Hoitsema ging het vangen best soepel, de paarden waren al een beetje gewend aan de vangkraal, zegt ze. ,,Daar is er bloed geprikt, ze zijn ontwormd en vervolgens gaat de vrachtwagen er voor en worden ze erin gedreven. ,,Ik kon het nog niet eerder vertellen dat ik ze had, want ik wilde ze in alle rust even laten herstellen. Ze waren echt super, super zwak. Deze paarden hadden echt de winter niet overleefd.”


bron: De Stentor