Verkoop je een paard.. download HET verkoop contract. En wat met testperiodes en verzekeringen?

Verkoop je een paard.. download HET verkoop contract. En wat met testperiodes en verzekeringen?

Eerder gaven we al mee dat je zelf ook eenvoudig een verkoop - of verhuurcontract kan opstellen als je je paard zou verkopen of aankopen. Het is belangrijk om met verschillende zaken rekening te houden om eventuele latere disputen te vermijden. weten beide partijen exact waar ze aan toe zijn en kunnen problemen na de verkoop minder snel uit de hand lopen. We geven alvast een basis contract mee in bijlage! En gaan nu ook dieper in op mogelijke clausules die een proefperiode kunnen bevatten of verzekeringsovereenkomsten.


DOWNLOAD HIER HET BASIS VERKOOPCONTRACT*

U kan dit contract gebruiken als basis bij de verkoop / aankoop van een paard. Let op in de laatste paragrafen dient u te verwijderen wat niet van toepassing is. Het contract is uitgebreid en alles omvattend.

Wat met de verkoop met proefperiode?

Indien de koper meer zekerheid wil over de geschiktheid van het paard waarin hij/zij geïnteresseerd is, kan hij trachten om met de verkoper af te spreken het paard een tijdje op proef te nemen. Dit komt vaak voor, maar de nodige voorzichtigheid is toch geboden. Het op proef (laten) nemen van een paard kan immers aanleiding geven tot tal van betwistingen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld er als het paard zich blesseert of als het zaken vernielt?Wij raden in de eerste plaats aan dat potentiële kopers het paard bij de verkoper een aantal keren gaan testen. Zij kunnen bijvoorbeeld ook eens onaangekondigd langsgaan, een vertrouwenspersoon meenemen of samen met de verkoper op een andere locatie gaan rijden.

Beslissen beide partijen toch om met een proefperiode te werken, dan dienen ze duidelijke afspraken te maken en deze op te nemen in een schriftelijke overeenkomst. Er bestaan hierover geen bepalingen van dwingend recht. Dit betekent dat de partijen vrij kunnen kiezen wat ze afspreken. Het komt er op aan alles klaar en duidelijk te formuleren. Zowel in het belang van verkoper als koper, kan het paard voorafgaand aan de proefperiode best grondig veterinair gekeurd worden (klinisch en radiografisch).

Specifieke clausules

Enkele specifieke clausules rond de proefperiode die u kan toevoegen het verkoopcontract:
Datum start proefperiode: leveringsdatum of ophaaldatum
Datum einde proefperiode
Drager van het risico tijdens de proefperiode: bv. blessures, beschadigingen door paard, ziekte,…
Verzekering van het risico tijdens de proefperiode: Wordt het risico verzekerd? Wie sluit de verzekering af? Wie betaalt de polis?, …
Verkoop onder opschortende of ontbindende voorwaarde
Wat gebeurt er als het paard voldoet?
Wat gebeurt er als het paard niet voldoet?


Risico – Verkoop onder ontbindende of opschortende voorwaarde

In de overeenkomst kunnen er best duidelijke afspraken gemaakt worden over het risico dat gelopen wordt tijdens de proefperiode. De partijen kunnen vrij overeenkomen op wie welk risico valt en tot wanneer.

Tenzij anders overeengekomen, wordt het risico gedragen door de eigenaar van het paard. Als een paard op proef wordt genomen, zal het er dus van afhangen of er reeds eigendomsoverdracht is of niet en wat er juist werd overeengekomen. Hier heeft u de keuze tussen onderstaande opties:Een verkoop onder de opschortende voorwaarde dat de proef gunstig verloopt: In dat geval is er nog geen eigendomsoverdracht, zolang de proef niet gunstig is voltooid en blijft het risico bij de verkoper.

Een verkoop onder de ontbindende voorwaarde voor het geval de proef niet gunstig zou verlopen. In dat geval gaat de eigendom reeds over en verbindt de verkoper er zich toe het paard terug te nemen ingeval de proef ongunstig verloopt. Indien de verkoop ontbonden wordt, dient men in principe terug te keren naar de oorspronkelijke toestand: teruggave van het paard en de prijs. Er kan best op voorhand duidelijk afgesproken worden wie welke kosten draagt en wat allemaal terugbetaald en teruggekregen moet worden.

Verzekering

Risico begint waar aansprakelijkheid ophoudt. Het is mogelijk dat het paard, zonder dat enige fout of aansprakelijkheid, schade lijdt. Het kan bijvoorbeeld sterven zonder aanwijsbare reden of plots mank staan. Daarom kan u best een goede verzekering afsluiten, zowel voor burgerlijke aansprakelijkheid als voor risico's aan het paard zelf in geval van schade zonder enige fout of nalatigheid. Neem hiervoor contact op met uw verzekeringsmakelaar.

* Contract opgesteld door Gea Huisman Stibbe Weert, paardenjuristen