Veel reacties op platform Paardengriep.nl

Veel reacties op platform Paardengriep.nl

De ontwikkeling van het platform paardengriep.nl is in volle gang. Achter de schermen wordt er hard gewerkt om te komen tot een vrijwillig meldingssysteem dat paardenhouders en -eigenaren informeert over besmettelijke paardenziektes.

In Nederland bestaat er voor de paardensector geen meldplicht voor paardenziekten, omdat hierbij meestal geen sprake is van humaan besmettingsgevaar. Wel worden er adviezen uitgegeven wat te doen bij een uitbraak. Met name equine influenza, droes en rhinopneumonie zijn zeer besmettelijke paardenziekten die voorkomen in Nederland.

Het vaccineren tegen de genoemde ziektes is in Nederland niet verplicht. Als belangrijkste preventie- en bestrijdingsmaatregel stellen organisaties, waaronder de Sectorraad Paarden, dat in geval van uitbraak zo snel mogelijk een melding moet worden gemaakt. De betreffende stalhouder(s) dienen maatregelen te nemen om verdere besmetting te voorkomen.

Omdat de wens om ziekten te melden en elkaar tijdig te informeren onder paardenhouders en -eigenaren groeit, heeft de LTO-vakgroep Paardenhouderij het idee opgevat om een online meldpunt op te zetten waar paardeneigenaren vrijwillig een melding kunnen doen. Naar het humane voorbeeld van Griepalert kunnen ondernemers en paardensporters beter geïnformeerd worden over de ziektedruk in hun omgeving, waardoor zij zelf een goede inschatting kunnen maken van maatregelen die zij zelf kunnen nemen om de gezondheid van hun paarden te beschermen.

bron: LLTB.nl