Update over de Brexit en de gevolgen voor de paardensport

Update over de Brexit en de gevolgen voor de paardensport
Indien op 29 maart 2019 het onderhandelde terugtrekkingsverdrag met de overgangsperiode niet in werking treedt en we in een harde brexit belanden, dan zullen in principe vanaf 30 maart douaneformaliteiten en invoerrechten van kracht worden bij export van goederen naar en import van goederen vanuit het VK. Alle EU lidstaten en dus ook België worden dan een “derde land” in de ogen van het VK. Omgekeerd wordt het VK ook een derde land voor de EU. De manier van handel drijven met het VK zal dus vergelijkbaar worden als handel drijven met andere derde landen, waar de EU geen handelsakkoord mee heeft, zoals bijvoorbeeld met de Verenigde Staten. Vanuit het standpunt van de douane zijn leveringen aan het VK dan geen intracommunautaire levering meer, maar een echte uitvoer.

Indien het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder een akkoord, zal de Britse overheid bij aanvang van de brexit geen wijzigingen doorvoeren aan de huidige invoercontroles op levende dieren van Europese oorsprong

De principes die de Britse douane aan de grens zal toepassen vanaf 30 maart 2019 bij een no deal brexit bij invoer op levende dieren van Europese oorsprong:

  • Levende dieren kunnen het VK binnenkomen via eender welk punt van aankomst. Het is dus niet nodig om deze dieren binnen te brengen via een specifieke BIP (Border Inspection Post).

  • Levende dieren afkomstig uit Europa die momenteel met een ITAHC (Intra Trade Animal Health Certificate) gezondheidscertificaat (aan te vragen via TRACE) in het VK mogen binnenkomen, zullen bij een no deal brexit over een ander gelijkaardig VK gezondheidscertificaat moeten beschikken. De Britse autoriteiten zullen met de Belgische autoriteiten afspreken welk gezondheidscertificaat gebruikt moet worden. Indien de dieren reeds een ITAHC hebben, dan zal het VK dit certificaat aanvaarden tot 6 maanden na de dag van de brexit.


De Britse importeur zal verantwoordelijk zijn voor de volgende stappen:

  • APHA (Animal & Plant Health Agency) minstens 24 uur op voorhand verwittigen van de verzending en de verwachte datum van aankomst in het VK. Dit agentschap geeft dan een uniek notificatienummer UNN (Unique Notification Number) aan de importeur.

  • De Europese erkende dierenarts (OV – Official Veterinarian) dit Brits notificatienummer bezorgen. Dit notificatienummer moet de dierenarts invullen op het Brits gezondheidscertificaat.

  • Het Brits gezondheidscertificaat volledig ingevuld bezorgen aan het APHA.


Voor meer informatie zijn de onderstaande websites zeer nuttig :