Uitbraak vogelgriep in Nederland... ook gevolgen voor paardensector

Uitbraak vogelgriep in Nederland... ook gevolgen voor paardensector

Sinds 26 oktober 2021 is vanwege vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Zeewolde een beperkingszone rondom het bedrijf ingegaan. Vanwege de uitbraak van vogelgriep is ook de afscherm- en ophokplicht in heel Nederland ingegaan. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels. De afschermplicht geldt voor alle niet commercieel gehouden zogeheten risicovogels.

Vandaag is in Grootschermer (gemeente Alkmaar, provincie Noord-Holland) bij een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Rond het bedrijf is een vervoersbeperkingsgebied ingesteld waarvoor beperkende maatregelen gelden.


Vogelgriep is een aangifteplichte dierziekte. Om vogelgriep in Nederland te bestrijden worden met regelmaat maatregelen getroffen door het ministerie van LNV. Als er een uitbraak van vogelgriep is op een locatie met meer dan 50 vogels wordt er naar Europese regelgeving een aantal maatregelen genomen. Zo wordt er een beperkingszone ingesteld rondom het besmette bedrijf. Binnen de beperkingszone (10 km gebied) rondom een besmet bedrijf wordt onder andere een vervoersverbod ingesteld dat betrekking heeft op pluimvee, eieren, mest en strooisel. Verder gelden er hygiëneprotocollen voor bezoekers, en een registratieplicht voor bezoekers.


Op dit moment geldt voor het vervoer van paarden in de genoemde toezichtsgebieden de volgende regel:



  • Paarden mogen worden vervoerd zolang deze maar niet op een locatie staan met vogels. Als dat wel het geval is gelden er beperkingen en mag dat alleen met een goedgekeurd hygiëneprotocol (zie de website van de NVWA: Hygiëneprotocollen vogelgriep | Vogelgriep in Nederland 2021 | NVWA) (klik HIER).


bron: Sectorraad Paarden