Tweede Kamer afvaardiging op werkbezoek bij KNHS

Tweede Kamer afvaardiging op werkbezoek bij KNHS

Gisteren stond een werkbezoek van Tweede Kamerlid Rudmer Heerema en medewerkers bij de KNHS op het programma. Tijdens deze vruchtbare bijeenkomst werd Heerema uitgebreid bijgepraat over actuele thema’s in de paardensport. Hij maakte, zowel in theorie als praktijk, kennis met wetenschappelijke onderbouwing omtrent welzijn en prestaties van paarden in de sport. Het VVD-kamerlid en woordvoerder sport bleek zeer te spreken over het Young Leaders Program en het bestuurlijk potentieel dat dit programma kan opleveren en had, in het kader van tweerichtingsverkeer, zelf praktische, politieke tips voor de aanwezige KNHS-vertegenwoordiging.

In de ochtend werd Heerema (op foto midden) met zijn medewerkers van de VVD Tweede Kamerfractie ontvangen door Patrice Assendelft op het KNHS-kantoor. De algemeen directeur van de KNHS verzorgde daar zijn presentatie. Diverse onderwerpen gerelateerd aan de paardensport passeerden de revue. Zo werd er stilgestaan bij de in de kamer ingediende motie over transport met dieren tijdens warme dagen, die eerder al vanuit de KNHS onder de aandacht is gebracht bij minister Adema van LNV, en indirect onwenselijke situaties voor het welzijn van het (sport)paard kan creëren.
Het onderwerp hitte en transport viel onder de actuele thema’s, die een prominente rol speelden in Assendelfts presentatie, en waar ook onderwerpen als onderzoek naar hulpmiddelen, innovatie en paardensport & maatschappij deel van uitmaken.

Enthousiasme over YLP 

Regelmatig kwam het unieke aspect van het sporten en omgaan met paarden voorbij. Dit aspect staat ook aan de basis van het Young Leaders Program (YLP), dat bijdraagt aan het verder ontwikkelen van waardevolle eigenschappen en competenties bij jongeren in de paardensport. Heerema maakte kennis met de jeugdleden Maud Hofland en Elina Appelman. Zij zijn vanuit het ‘Geef de jeugd een stem’-traject geselecteerd om het KNHS-bestuur op onderwerpen van advies te voorzien. Het gegeven dat het YLP bestuurlijk en organisatorisch talent voor de sport oplevert, maakte Heerema dermate enthousiast dat hij de wens uitsprak dit waardevolle programma ook bij andere sportbonden onder de aandacht te brengen.

Eyeopeners 

De ochtendsessie op kantoor werd afgesloten door een presentatie van dr. Carolien Munsters (foto rechts) met als onderwerp ‘Welzijn van sportpaarden; kun je dat meten?’. Munsters creëerde de nodige eyeopeners bij de gasten. Benadrukt werd hoe paarden individueel verschillen en hoe hier rekening mee gehouden wordt en moet worden binnen alle niveaus en disciplines van onze sport. De samenwerking die er vanuit de KNHS bestaat met de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht kwam naar voren en daarmee samenhangend de rol die de KNHS speelt als kenniscentrum voor paarden in het algemeen en paardensport in het bijzonder.

Rijden met hartslagmeters 

Toen was het tijd om een en ander in de praktijk te laten zien. Het gezelschap verplaatste zich naar de stallen van het NHC. Daar vertelde ruiter Justus Valk samen met Munsters hoe zij wetenschappelijke data toepassen bij het rijden van een paard. Voor de gelegenheid had Justus zijn toekomstige troef Kingston meegenomen. Bij het opzadelen waren paard en ruiter voorzien van hartslagmeters en tijdens het rijden in de grote Amaliahal kon op een scherm worden waargenomen wat baanverkenning, losrijden en het maken van een enkele sprong doet met de hartslag van beiden. Op basis van alleen al deze data volgde veel informatie vanuit Munsters en werd ook voor het politieke gezelschap duidelijk dat wetenschappelijke ontwikkelingen de sleutel vormen voor het objectiveren van welzijn en toekomstbestendig houden van de paardensport.  


bron: KNHS