Twee dressuurruiters door FEI geschorst wegens doping

Twee dressuurruiters door FEI geschorst wegens doping

Volgens de laatste Human Anti-Doping update van de FEI werden afgelopen maand twee dressuurruiters geschorst wegens dopinggebruik. Het gaat om de Poolse Katarzyna Milczarek, en de Spanjaard Agusti Elias Lara. Bij Milczarek werd tijdens de Wereldkampioenschappen in Herning het verboden middel AAS (Anabole Androgene Steroïden) teruggevonden in haar bloed, waar bij Elias op de CDIO5*-NC Compiègne en CDI4* Fritzens-Schindlhof Clenbuterol (een ander anabool middel) werd aangetroffen.

“Op de Wereldkampioenschappen in Herning werd ik onderworpen aan dopingcontroles. In de eerste instantie maakte ik me helemaal geen zorgen over het resultaat maar tot mijn verbazing bleek in het genomen monster het verboden middel AAS (anabole androgene steroïden) te zijn aangetroffen. Ik slik al een periode medicatie om de negatieve effecten van de menopauze te verminderen. Ik heb dit te kennen gegeven bij de dopingcontrole”, vertelt Milczarek aan de Poolse website Swiat Koni.

De amazone stapte op aanraden van haar apotheker over op een medicijn dat zonder voorschrift te verkrijgen viel, maar vergat daarbij te informeren naar mogelijke gevolgen met betrekking tot haar hormoonspiegel. De schorsing van Milczarek ging in op 27 september 2022.

Bij haar Spaanse collega Agusti Elias Lara werd Clenbuterol teruggevonden. Dit anabole middel wordt in de veterinaire wereld gebruikt als middel tegen astma, en heeft als neveneffect dat het het vetpercentage naar beneden brengt. Bij sporters die dit innemen heeft het eveneens een spieropbouwend effect. Het is nog niet bekend geraakt waarom deze lichaamsvreemde stof in het bloed van de Spanjaard werd teruggevonden.

Bron: Horses.nl/FEI/Swiat Koni/Doping Autoriteit