Theo Ploegmakers: "We moeten nog steeds de paarden en de hippische gemeenschap in Oekraïne helpen"

Theo Ploegmakers: "We moeten nog steeds de paarden en de hippische gemeenschap in Oekraïne helpen"

Vandaag werd een webinar gehouden voor de Europese nationale hippische federaties en de geassocieerde leden van de Europese hippische federatie (EEF) om een uitgebreide update te geven over de situatie in Oekraïne. "Er is nog steeds een enorme hoeveelheid werk te doen om zowel de paarden als de hippische gemeenschap in Oekraïne te helpen en ik geloof dat we via ons netwerk in Europa de nodige steun kunnen blijven bieden", zegt Theo Ploegmakers, EEF-voorzitter. 


De bijeenkomst werd gezamenlijk georganiseerd door de Europese hippische federatie (EEF), de Oekraïense hippische federatie (UEF), de UEF Charity Foundation en de Fédération Equestre Internationale (FEI). Er werd een grondig overzicht gegeven van de huidige acties en prioriteiten in Oekraïne en er vond een interactieve discussie plaats om de meest efficiënte processen vast te stellen die nodig zijn om de hippische gemeenschap (met inbegrip van de paarden) in Oekraïne en degenen die naar de buurlanden zijn gevlucht, te ondersteunen.

Tijdens de vergadering werd ook de nadruk gelegd op de sterke samenwerkingsgeest tussen de nationale federaties en de bereidheid van de hippische gemeenschap om zowel financiële als logistieke steun te verlenen door middel van schenkingen van voorraden en materialen, het aanbieden van opvangmogelijkheden voor individuele personen en/of paarden en werkgelegenheid.

Huidige situatie in Oekraïne

De UEF Charity Foundation, die aan het begin van het conflict is opgericht en de volledige steun heeft van de FEI en de EEF, beheert de logistiek en de coördinatie van de humanitaire hulp, de evacuatie van paarden en de algemene informatiestroom naar/van de gemeenschap en degenen van buitenaf die willen helpen. Via de website www.helpukrainehorses.eu zijn vanuit heel Europa en het buitenland aanbiedingen van materiële hulp (voer, schaafsel, enz.), geldelijke donaties en accommodatie ontvangen. Tot dusver is meer dan 375 ton materiële hulp ontvangen in het centrale centrum in Polen en is meer dan 75.000 euro rechtstreeks gedoneerd aan de Charity Foundation.

In samenwerking met en gefinancierd door het FEI Solidarity Relief Fund, is de stichting er ook in geslaagd een logistiek centrum op te zetten in Granat, tussen Lviv en de Poolse grens, waar tot 40 paarden kunnen worden ondergebracht zodat ze kunnen worden voorbereid op overbrenging naar de Europese Unie. Individuele personen kunnen voor meer informatie contact opnemen met de UEF Charity Foundation. Verwacht wordt dat deze hub in de komende dagen op volle capaciteit zal draaien.

Hoewel de resultaten tot dusver opmerkelijk zijn, waarschuwde de UEF Charity Foundation er nadrukkelijk voor dat de behoefte aan hulp blijft bestaan. In de komende maand zullen naar verwachting 2.000 paarden steun van de stichting nodig hebben, wat neerkomt op het drievoudige van het aantal voorraden dat momenteel wordt aangehouden. Daarom is het nodig om in heel Europa te blijven samenwerken om de hulpverlening te vergemakkelijken.  

FEI Solidarity Director Jean-Phillippe Camboulives maakte van de gelegenheid gebruik om er bij alle nationale hippische federaties op aan te dringen "een officiële vertegenwoordiger aan te wijzen die eerst op nationaal niveau de aangeboden hulp en voorraden coördineert en vervolgens contact onderhoudt met de FEI, de EEF en de UEF om de logistieke efficiëntie te waarborgen".   

Camboulives voegde daaraan toe: "Het FEI Solidariteitsfonds heeft via naburige en Europese federaties veel steun kunnen verlenen aan individuele leden van de Oekraïense gemeenschap, zoals het Oekraïense voltigeteam dat momenteel in Slowakije traint en woont, dankzij de inspanningen van de nationale federatie van het gastland en de vastberadenheid van hun secretaris-generaal Zuzana Baciak. En zo zijn er op dit moment nog veel meer voorbeelden. We moeten blijven samenwerken, onze inspanningen coördineren en onze middelen effectief inzetten."

Vooruitkijken en de toekomst plannen 

In het licht van de volledige ineenstorting van de Oekraïense hippische industrie gaven de EEF en de FEI hun volledige steun om de Oekraïense hippische federatie en de gemeenschap weer op te bouwen.

Ter afsluiting van de vergadering zei EEF-voorzitter Theo Ploegmakers: "De situatie in Oekraïne is verwoestend, maar de samenwerking die we in heel Europa hebben gezien via onze leden en de FEI is ongelooflijk bemoedigend. Er is nog steeds een enorme hoeveelheid werk te doen om zowel de paarden als de hippische gemeenschap in Oekraïne te helpen en ik geloof dat we via ons netwerk in Europa de nodige steun kunnen blijven bieden".

Bron: persbericht FEI