Studie toont aan: trainen op harde ondergrond verhoogt het risico op blessures

Studie toont aan: trainen op harde ondergrond verhoogt het risico op blessures


Een studie bij Franse drafpaarden bevestigt het verband tussen training op harde ondergrond en spier- en skeletblessures.

Onderzoekers van de Ecole Nationale Vétérinaire d'Alfort in Maisons-Alfort en het INRA (Frans Nationaal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek) volgden 12 gezonde Franse dravers gedurende vier maanden wedstrijdtraining. De paarden werden verdeeld in paren op basis van grootte en gewicht, vervolgens werd elk paard in elk paar willekeurig toegewezen om te werken op een baan met een harde ondergrond of een zachte ondergrond. Alle paarden ondergingen een verscheidenheid aan diagnostische beeldvorming, waaronder radiografie, ultrasonografie, nucleaire scintigrafie en magnetische resonantie beeldvorming, voordat de studieperiode begon en opnieuw twee en vier maanden na het trainingsprogramma.

De paarden bleken 46 letsels te hebben die als klinisch relevant werden beschouwd - d.w.z. dat ze konden leiden tot kreupelheid of slechte prestaties - waarvan er 18 als matig tot ernstig werden geclassificeerd. Vijftien van de 18 matige tot ernstige blessures werden gevonden bij paarden die trainden op het hardere baanoppervlak. Bovendien vonden de onderzoekers letsels aan de oppervlakkige digitale buigpezen van drie van de zes paarden die op de harde piste trainden, maar geen van de paarden op de zachtere piste. Verwondingen aan de botten van het vetlok kwamen ook vaker voor bij paarden die op de harde baan trainden.

Op basis van deze bevindingen concluderen de onderzoekers dat "de hardheid van het baanoppervlak een risicofactor is voor spier- en skeletblessures bij paarden die getraind worden voor drafrennen".


Heb je zelf nog inspiratie nodig voor je training (op zachte ondergrond ;-) ) check dan zeker Equschool!