Studie toont aan dat klassieke muziek stress reduceert bij paarden

Studie toont aan dat klassieke muziek stress reduceert bij paarden

Het is algemeen bekend dat klassieke muziek de geest en lichaam van gestreste mensen ontspant. Onderzoek toont aan dat het eveneens ontspannend werkt voor paarden. Het onderzoeksbureau Ethonova voerde de studie. Er werd daarbij samengewerkt met de Universiteit van Caen en Straatsburg.

De studie diende te achterhalen welk effect klassieke muziek heeft op het stressniveau van paarden. Het onderzoek werd gevoerd in verschillende situaties.  48 paarden van de Franse nationale stoeterij kregen het thema van de klassieke muziek van Forrest Gump te horen. De muziek, gekozen vanwege de herhalingen, werd gespeeld via een in-ear diffusion muzieksysteem. Paarden werden verdeeld in twee gelijke groepen. Voor één groep speelde de muziek 45 minuten, terwijl ze door de hoefsmid werden behandeld, de andere groep luisterde naar deze muziek onderweg tijdens een reis van 21 km. Tijdens het vervoer zorgde de klassieke muziek ervoor dat verscheidene stressindicatoren daalden en de hartslag sneller herstelde na stress.

Algemeen leek de muziek het herstel van de hartslag, na een stressvolle situatie, te versnellen.  Uit het onderzoek is gebleken dat, gezien vanuit een fysiologische en gedragsmatige visie, klassieke muziek “de intensiteit van stress reacties lijkt te verminderen bij deze veel voorkomende omoestandigheden”.

Uit het onderzoek is gebleken dat, gezien vanuit een fysiologische en gedragsmatige visie, klassieke muziek “de intensiteit van stress reacties lijkt te verminderen bij deze veel voorkomende klassieke inpulsen”. Blijkt ook dat minder gestreste paarden minder blijk geven van gevaarlijk gedrag zoals bijten en schoppen.

bron: H&H