Strenge FEI-criteria Russische en Wit-Russische atleten, paarden en functionarissen bij deelname aan FEI-evenementen

Strenge FEI-criteria Russische en Wit-Russische atleten, paarden en functionarissen bij deelname aan FEI-evenementen

Na grondige overwegingen heeft het FEI-bestuur gedetailleerde criteria goedgekeurd waaraan Russische en Wit-Russische atleten, FEI-geregistreerd ondersteunend personeel, paardeneigenaren en functionarissen moeten voldoen om deel te mogen nemen aan FEI-evenementen. Deze beslissing volgt op het opheffen van beschermende maatregelen tijdens de fysieke vergadering van het FEI-bestuur op 19 november.

De vastgestelde criteria omvatten:

1. Geen Actieve Steun voor de Oorlog in Oekraïne: Atleten en betrokkenen mogen geen enkele vorm van actieve steun tonen voor de oorlog in Oekraïne.

2. Geen Contracten met Militaire Organisaties: Geen van de betrokkenen mag een contract hebben met het Russische of Wit-Russische leger, noch met enige andere nationale veiligheidsdienst.

3. Naleving van FEI-Regels en Voorschriften: Alle betrokkenen dienen strikt te voldoen aan de FEI-regels en -voorschriften, inclusief de antidopingregels voor menselijke atleten en de FEI-regelgeving voor antidoping en gecontroleerde medicatie voor paarden.

Verder specificeert de FEI dat elke vorm van verbale, non-verbale of schriftelijke uiting, expliciet of impliciet, die als actieve steun voor de oorlog in Oekraïne wordt beschouwd, zal resulteren in uitsluiting van deelname aan FEI-evenementen. Dit omvat publieke verklaringen, deelname aan pro-oorlogs demonstraties of evenementen, en het dragen van symbolen zoals het "Z"-symbool ter ondersteuning van de oorlog in Oekraïne.

Na het verkrijgen van de neutrale status, mogen atleten en ondersteunend personeel alleen deelnemen aan individuele competities en worden ze niet gemachtigd om deel te nemen aan FEI-teamcompetities. Neutrale individuen hebben geen recht om deel te nemen als vertegenwoordigers van Rusland, Wit-Rusland, hun nationale federaties of nationale Olympische comités. Vlaggen, emblemen en identificatiemiddelen van deze landen zullen niet worden weergegeven op FEI-evenementlocaties, en de nationale volksliederen van Rusland en Wit-Rusland zullen niet worden afgespeeld of gezongen.

Met het oog op de Olympische Spelen van Parijs 2024 heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bepaald dat individuele neutrale atleten die via bestaande kwalificatiesystemen zijn gekwalificeerd, in aanmerking komen om deel te nemen. Echter, omdat Russische en Wit-Russische atleten sinds 2 maart 2022 niet hebben deelgenomen aan FEI-evenementen, zullen zij niet vertegenwoordigd zijn op de Olympische Spelen van Parijs 2024.

Overeenkomstig de verklaring van het IOC van 25 februari 2022 blijven de maatregelen die FEI-evenementen in Rusland en Wit-Rusland verbieden van kracht. Geen FEI-evenementen georganiseerd in deze landen worden opgenomen in de FEI-kalender voor 2024. Er zullen geen officials cursussen en andere FEI-activiteiten plaatsvinden in Rusland en Wit-Rusland, en alle FEI Solidariteitsprojecten in deze regio's blijven bevroren.

Terwijl het FEI-bestuur de weg vrijmaakt voor de terugkeer van Russische en Wit-Russische atleten naar de internationale paardensport, erkent het ook de uitdagende tijden die voor ons liggen. De FEI herhaalt haar toewijding aan de Oekraïense paardengemeenschap via het FEI Solidarity Relief Fund en benadrukt de voortdurende noodzaak van ondersteuning temidden van de voortdurende oorlog in Oekraïne.



Bron: FEI