Springruiter en trainer "Kaiser" Heinrich-Wilhelm Johannsmann gestorven

Springruiter en trainer "Kaiser" Heinrich-Wilhelm Johannsmann gestorven

Heinrich-Wilhelm, "Kaiser", Johannsmann is dood. De Westfaalse springruiter werd 71 jaar oud en stierf in bed. 

Heinrich-Wilhelm Johannsmann kwam uit een paardenfamilie in Oost-Westfalen. Terwijl hij als ruiter en later als trainer grote successen vierde in de springsport, sloegen zijn broers andere wegen in de paardensport in. Zijn broer Friedrich is bijvoorbeeld de man achter de groene paardentransporters. Hans Georg Johannsmann daarentegen werkt al tientallen jaren voor de merken Pikeur en Eskadron. De vierde broer, Reinhard, is in 2013 overleden. Hij gold als een soort super-encyclopedie van de paardenfokkerij, die paarden die hij jaren later had gezien onmiddellijk herkende. Een veulen dat hij op een show had gezien en dat op tweeënhalfjarige leeftijd ter keuring werd aangeboden, herinnerde hij zich onmiddellijk.

De bijnaam "Kaiser", die velen toeschrijven aan de "Wilhelm" in zijn naam, had hij te danken aan Gustav Menke. De springruiter was de Duitse vervanger in het team op de Olympische Spelen van 1936. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde hij zich in Steinhagen. Daar wekte de 12-jarige Johannsmann zijn interesse. "Hoe heet je?" vroeg hij op de toen gangbare norse commis-toon. Enigszins verlegen en stil antwoordde de tiener "Heinrich-Wilhelm". "Wat?" klonk het door de rijhal, "Kaiser Wilhelm?" De "Kaiser" zou bij Heinrich-Wilhelm Johannsmann moeten blijven. Niet alleen omdat Gustav Menke hem zei recht op het paard te zitten als "de keizer". Later was het de onmiskenbare stijl van Johannsmann die gewoon zo anders was. Alleen "Kaiser" reed zo.

TEAMZILVER OP DE EUROPESE KAMPIOENSCHAPPEN 1978

Vanaf 1978 reed hij voor de Römersee Stud, die toen toebehoorde aan familieleden van de C&A-dynastie. Hier begon zijn internationale carrière in het springzadel. Twee paarden brachten hem naar de wereldtop: Sarto, de Hannoveraanse Sender-zoon, waarmee hij deelnam aan de wereldkampioenschappen van 1978 (vijfde plaats) en de Europese kampioenschappen van 1979 in Rotterdam. Hij won de zilveren medaille met het Duitse team naast Gerd Wiltfang met Roman en Paul Schockemöhle met de legendarische Deister. Later bereidde Sarto nog de weg voor de voormalige nationale trainer Kurt Gravemeier in de topsport.

In totaal reed hij 22 keer in de rode jas voor Duitsland in landenwedstrijden. Hij won vele Grote Prijzen, in 1980 werd hij zevende in de Wereldbekerfinale.

ZEER GEWAARDEERD ALS TRAINER

Tussen 1998 en 2004 werkte hij, naast zijn sportieve activiteiten, als eretrainer voor het DOKR-Bondsopleidingscentrum in Warendorf. In oktober 2005 ging hij voor de laatste keer op ereronde. Als winnaar van de Vienna Indoor Derby sloot "Kaiser" zijn actieve carrière af. In december van dat jaar nam hij in Frankfurt officieel afscheid van de sport.

Paarden bleven echter zijn leven beheersen. Hij trainde vele ruiters. Hij werkte een tijdlang in de stal van Ludger Beerbaum, trad op als hoofd van de equipe in de Oekraïne en was een welkome parcourstrainer ook voor de Federale Beroepsruitersbond (BBR).

PLOTSELING OVERLIJDEN

Gisteren was de sportieve Heinrich-Wilhelm Johannsmann met de fiets van Steinhagen naar het toernooi in Herford gereisd, een goed uur heen en terug. s Avonds was hij met zijn vrouw Jutta uit eten gegaan. Vanmorgen stond Johannsmann, die graag wat langer sliep, niet op. Hij werd dood aangetroffen in bed.



Bron: St Georg