Probleem aan de basis... steeds meer manèges sluiten de deuren!

Probleem aan de basis... steeds meer manèges sluiten de deuren!

Het Brabants Dagblad heeft een opmerkelijk stuk geschreven. Daarin komt het schrijnend tekort aan goede opleidingscentra - manèges - aan het licht. Steeds meer maneges sluiten de deuren. Volgens het dagblad meteen een probleem voor de kinderen die willen leren paardrijden, immers zijn de overgebleven manèges overvol.

Frederieke Verhaar (FNRS) legt uit dat het door stijgende kosten gewoon te moeilijk is geworden voor manègehouders. "Het is lastig om rond te komen met het runnen van een manège. De kosten van energie, brandstof, voer voor paarden zijn te hoog geworden. Bovendien is de aankoop van paarden en ponies ook enorm gestegen."

Volgens het artikel zijn op een paar jaar tijd de prijzen verdubbeld. Niet alleen het eten maar ook de aankoop van geschikte paarden. Waar dat vroeger al kon voor 1.500 tot 2.000 euro, betaal je volgens het onderzoek vandaag ruim 5.000 euro. De prijsstijgingen van geschikte paarden is voornamelijk te wijten aan het feit dat er te weinig goede manegepaarden op de markt zijn. 

Een tekort aan manegepaarden ontstaat niet zomaar, dit is een trend die zich in de afgelopen jaren langzaam heeft gevormd tot een groter probleem. Dit is een gevolg van meerdere veranderingen in de hippische sector. Zo is de fokkerij, door de jaren heen erg veranderd. 

bron: BD.nl / FNRS