Politiepaarden verdwijnen uit Haagse straatbeeld

Politiepaarden verdwijnen uit Haagse straatbeeld
De politiepaarden verdwijnen uit het straatbeeld in Den Haag. Nog dit jaar moeten alle dieren en hun verzorgers in Rotterdam zijn ondergebracht. Het besluit is bij lokale politieke partijen hard gevallen. Nog minder politie in de stad zien ze niet zitten, schrijft het Algemeen Dagblad.

Officieel zijn de politiepaarden al jaren niet meer van de stad. Sinds de vorming van de Nationale Politie valt de Bereden Politie onder de Landelijke Eenheid. Maar de stal was nog wel in Den Haag, aan de Oorberlaan. Met als gevolg dat de politieruiters, op het moment dat hun inzet elders niet nodig was, vaak hun paard pakten en in de buurt surveilleerden.

Met het besluit om de paarden te verhuizen komt er een einde aan politiepaarden in het Haagse straatbeeld. De surveillancerondes zullen voortaan in Rotterdam gereden worden, stelde een agent te paard vrijdag in het AD. De politieleiding ontkent dit, maar daar gelooft de lokale politiek weinig van.

,,Als je in Rotterdam een of twee uur over hebt, ga je echt niet naar Den Haag rijden'', zegt Daniëlle Koster van het CDA. ,,Dit betekent weer minder politie op straat, en er zijn al zo veel zorgen over de bezetting.'' Ze spreekt van een 'opeenstapeling': dienders worden op dit moment uitgeleend aan de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging om daar een personeelstekort op te lossen.

Er is bij de Eenheid Den Haag sprake van een hoog ziekteverzuim (8 procent) en laatst werd becijferd dat over vijf jaar het personeelstekort is opgelopen tot 225 fte. En nu ook nog de paarden weg: ,,De burgemeester moet zich gaan inspannen dat besluit terug te draaien. We zijn potverdorie de derde grote stad van Nederland. De stad met de meeste demonstraties, om maar wat te noemen.''