Politie stelt pv op nadat instructeur pony hardhandig aanpakt. "We betreuren dit voorval ten zeerste!"

Politie stelt pv op nadat instructeur pony hardhandig aanpakt. "We betreuren dit voorval ten zeerste!"

De sociale media barst uit zijn voegen. Harde beelden tonen hoe een instructeur N. E. een pony aftroeft in Peer. Ondertussen reageert ook de manege zelf en Paardensport Vlaanderen. "Wij distantiëren ons van zulke daden en keuren dit ten zeerste af!" klinkt het . "Het welzijn en het belang van onze paarden moet steeds voorop staan. Niet alleen bij instructeurs maar ook bij onze clubs!" Ondertussen is dit een kaakslag voor de sport die reeds enkele jaren zwaar onder vuur ligt door de sociale perceptie.

“Het hardhandig en buitensporig straffen van een pony, zoals dat te zien is in het filmpje, kan niet gerechtvaardigd worden en kan onder geen enkel beding geaccepteerd worden. De omgang met en de training van de paarden moet steeds gebaseerd zijn op respect en vertrouwen, en moet gebeuren met vakkundigheid en het nodige geduld”, aldus Paardensport Vlaanderen. Zij delen verder nog mee dat er een interne procedure werd opgestart en verdere maatregelen nemen.

Uitbaatster van Manège Breugelhoeve zelf heeft een oproep geplaatst op sociale media om het videomateriaal niet langer te delen. In haar schrijven vertelt ze dat ze initieel niet op de hoogte was van de feiten. Toch liet ze aan Het Laatste Nieuws weten dat ze de beelden ongeveer een half jaar terug al aan de gemeente van Peer heeft overhandigd."

Burgemeester Steven Matheï (CD&V) bevestigt dat ook het departement Dierenwelzijn op de hoogte is en een onderzoek heeft gestart. Er werd door het departement Dierenwelzijn ook een proces-verbaal opgesteld dat reeds werd overgemaakt naar het parket. Ook deze voormiddag ging de politie ter plaatse op de manege.

Dit moeten we afstraffen!

Hoewel de beelden misschien al gedateerd zijn, is dit een kaakslag voor de hippische sector. Al jaren kampt de paardensport met een imagoprobleem, mede door de sociale perceptie. Vele inspanningen van individuele actoren maar zeker ook het communicatiebeleid van de verschillende federaties lijken door de rondgang van deze beelden opnieuw in het niets te vergaan. "Het dient dus duidelijk gesteld te worden dat bij het merendeel van de paardensporters het paard wel centraal staat en het paardenwelzijn prioriteit krijgt!"

bron: Equnews/ Hln - F. © stockfoto instructie Equnews