Paardentransport luchthaven Bierset loopt mis: twee dieren geëuthanaseerd

Paardentransport luchthaven Bierset loopt mis: twee dieren geëuthanaseerd


Een paardentransport langs de Luikse luchthaven Bierset is begin vorige week foutgelopen, waarbij twee gewonde dieren geëuthanaseerd moesten worden, meldt de krant La Meuse vandaag.


In de nacht van 21 op 22 december landde een vliegtuig met aan boord een groot aantal ijslanders, een paardenras dat enkel in IJsland wordt gefokt en gegeerd is op het Europese vasteland. De paarden zitten tijdens de vlucht in een box met drie of vier soortgenoten. Hoeveel paarden aan boord waren, is niet bekend. Moderne transportvliegtuigen kunnen tot 85 dieren in een keer vervoeren.

Na de landing worden deze boxen geladen op een soort bagagetrein die de dieren overbrengt naar een controlepunt van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voeselketen (FAVV) aan een luchthavengebouw. De overheidsinstantie is belast met de identificatie en doet ook de medische controle.

Tijdens de rit van meer dan een kilometer zou een van de boxen zijn losgekomen waardoor de twee paarden ten val kwamen. Een van de gewonde dieren moest nog dezelfde dag geëuthanaseerd worden. Het andere dier kreeg de dag nadien een spuitje. De boxen zouden door een menselijke fout zijn losgekomen.